Kotlety schabowe Ewy Wachowicz. Jeden niezwykły składnik sprawia, że mają doskonałą konsystencję

Kotlety schabowe często goszczą na polskich stołach. Jak je przyrządzić, aby były naprawdę wyśmienite? Podajemy przepis na kotlety schabowe Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje pewien składnik, dzięki któremu będą miały bardzo delikatną strukturę.

Kotlety schabowe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Można je podawać na wiele różnych sposobów. Smakują doskonale z surówkami, kapustą, buraczkami i ziemniakami. Co należy zrobić, aby miały idealną konsystencję? Przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do marynaty majonez.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na kotlety schabowe Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do nich odrobinę majonezu

Do przyrządzenia schabowych będziecie potrzebowali schabu bez kości, zioła, przyprawy i majonez. Dzięki temu ostatniemu kotlety będą miały prawdziwie aksamitną konsystencję. Do smażenia najlepiej będzie użyć masła klarowanego. Do marynaty można dodać też czosnek i majeranek. 

Składniki:

  • schab bez kości,
  • jajko,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • masło do smażenia.

Kotlety schabowe nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić mięso, przyprawić i obtoczyć w marynacie

Wykonanie kotletów schabowych jest bardzo łatwe. Pokrojone mięso należy obtoczyć w marynacie i pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Następnie wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni.

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso w plastry i rozbij kotlety. Dopraw je solą i pieprzem.
  2. Posiekaj koperek i natkę pietruszki.
  3. Jajko rozkłóć w misce, połącz je z majonezem, łyżką posiekanego koperku i natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Obtaczaj kawałki mięsa w przygotowanej marynacie. Wstaw je do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
  5. Zamarynowane mięso obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z masłem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.