W ten sposób ugotujesz ziemniaki w 3 minuty. Potrzebujesz do tego jedynie tego urządzenia

Gotowanie ziemniaków kojarzy się każdemu z wieloma minutami czekania i sprawdzania, czy są już miękkie. Istnieje jednak sposób na przyspieszenie tego procesu. Potrzebujesz do niego jedynie 3 minut i sprawnego sprzętu w kuchni.

Sposobów na przyrządzenie ziemniaków jest wiele. Można je klasycznie ugotować w osolonej wodzie, upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Każda z tych metod sprawia, że kartofle są aksamitnie miękkie, a ich koneserzy są zachwyceni smakiem. Z upływającym czasem coraz to więcej osób szuka szybszego i smaczniejszego sposobu na podawanie tych warzyw. Eksperymentowanie w kuchni wychodzi niektórym bardzo dobrze i można powiedzieć, że znajdują oryginalne metody. Takim sposobem jest ugotowanie ziemniaków w mikrofali. Nie tylko nie wymaga ona zużycia wody ani obierania warzyw, a także sprawia, że są one gotowe w kilka minut. Najszybsze gotowanie w ten sposób kartofli może trwać zaledwie 3 minuty. Trzeba się jednak stosować do kilku zasad, aby wyszły one najlepiej.

Sposób na ugotowanie ziemniaków w mikrofali

  1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj każdego ziemniaka. Możesz obrać je również ze skórki, lecz nie jest to konieczne.
  2. Jeśli warzywa są większe podziel je na mniejsze części. W ten sposób proces gotowania będzie dużo szybszy.
  3. Każdego ziemniaka nakłuj widelcem kilkukrotnie. Ta czynność ma za zadanie wydostać parę wodną, która znajduje się w warzywach. Jeśli tego nie zrobisz kartofle mogą wybuchnąć.
  4. Następnie całość umieść w naczyniu, które odpowiednie jest to mikrofalówki i wsadź je do niej.
  5. Urządzenie nastaw na pełną moc. W zależności od gramatury, jaką umieściłeś czas przygotowania będzie się różnić. Jeśli w misce znajduje się około 150 g ziemniaków najodpowiedniejszym czasem gotowania będzie od 3 do 4 minut. Natomiast jeśli zdecydujesz się na większą ilość na przykład 500 g, taki czas przygotowania osiągnie około 15 minut.
  6. Tak przygotowane ziemniaki ugotują się, ale nie rozpadną. Ich smak może przypominać te gotowanych na parze lub pieczone.
  7. Najlepiej smakują z odrobiną masła i koperkiem.
Więcej o: