-
Haps
-
Jak przygotować
- W ten sposób ugotujesz ziemniaki w 3 minuty. Potrzebujesz do tego jedynie tego urządzenia
W ten sposób ugotujesz ziemniaki w 3 minuty. Potrzebujesz do tego jedynie tego urządzenia
Gotowanie ziemniaków kojarzy się każdemu z wieloma minutami czekania i sprawdzania, czy są już miękkie. Istnieje jednak sposób na przyspieszenie tego procesu. Potrzebujesz do niego jedynie 3 minut i sprawnego sprzętu w kuchni.
Sposobów na przyrządzenie ziemniaków jest wiele. Można je klasycznie ugotować w osolonej wodzie, upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Każda z tych metod sprawia, że kartofle są aksamitnie miękkie, a ich koneserzy są zachwyceni smakiem. Z upływającym czasem coraz to więcej osób szuka szybszego i smaczniejszego sposobu na podawanie tych warzyw. Eksperymentowanie w kuchni wychodzi niektórym bardzo dobrze i można powiedzieć, że znajdują oryginalne metody. Takim sposobem jest ugotowanie ziemniaków w mikrofali. Nie tylko nie wymaga ona zużycia wody ani obierania warzyw, a także sprawia, że są one gotowe w kilka minut. Najszybsze gotowanie w ten sposób kartofli może trwać zaledwie 3 minuty. Trzeba się jednak stosować do kilku zasad, aby wyszły one najlepiej.
Sposób na ugotowanie ziemniaków w mikrofali
- W pierwszej kolejności dokładnie umyj każdego ziemniaka. Możesz obrać je również ze skórki, lecz nie jest to konieczne.
- Jeśli warzywa są większe podziel je na mniejsze części. W ten sposób proces gotowania będzie dużo szybszy.
- Każdego ziemniaka nakłuj widelcem kilkukrotnie. Ta czynność ma za zadanie wydostać parę wodną, która znajduje się w warzywach. Jeśli tego nie zrobisz kartofle mogą wybuchnąć.
- Następnie całość umieść w naczyniu, które odpowiednie jest to mikrofalówki i wsadź je do niej.
- Urządzenie nastaw na pełną moc. W zależności od gramatury, jaką umieściłeś czas przygotowania będzie się różnić. Jeśli w misce znajduje się około 150 g ziemniaków najodpowiedniejszym czasem gotowania będzie od 3 do 4 minut. Natomiast jeśli zdecydujesz się na większą ilość na przykład 500 g, taki czas przygotowania osiągnie około 15 minut.
- Tak przygotowane ziemniaki ugotują się, ale nie rozpadną. Ich smak może przypominać te gotowanych na parze lub pieczone.
- Najlepiej smakują z odrobiną masła i koperkiem.