Szybkie danie prosto od szefa kuchni Jamie Olivera. Zrobisz je bez kuchenki. "To najtańszy sposób gotowania"

Błyskawicznych i tanich dań szuka w sieci każdy. Niestety, ale czas na ich przygotowanie cały czas się kurczy, a dobrze zjeść chce każdy. Jamie Oliver pokazał jak przyrządzić warzywne danie w kilka chwil i to tylko za pomocą mikrofali. Ten przepis jest naprawdę ciekawy.

Jamie Oliver to brytyjski kucharz, który na swoim koncie ma wiele książek kucharskich i programów kulinarnych. Znany jest ze świadomego promowania ekologicznej żywności, przeciwny jest karmieniu dzieci fast foodami i z tego powodu bardzo angażuje się w uświadamianiu ludzi na temat zdrowego odżywiania się.

Prywatnie jest ojcem piątki dzieci i niestraszne mu żadne przepisy, a wręcz przeciwnie jako zawodowy kucharz lubi eksperymentować z klasycznymi potrawami. Na swoim kanale YouTube pokazał jak przygotować pełnowartościowe danie, które składa się z wielu warzyw oraz ryżu. Jest to wszystkim znane curry. Jednak to, czym się wyróżnia to sposób jego przygotowania. Kucharz w całości przyrządził je za pomocą mikrofali. Przepis jest idealny dla tych, którzy po gotowaniu nie lubią za bardzo sprzątać. Jak Jamie sam opisał to dania

Gotowanie za pomocą mikrofali jest obecnie najtańszym sposobem gotowania w domu.

Przepis na curry z mikrofali Jamie Olivera

Składniki

  • 150 g białego ryżu,
  • 300 g wody,
  • 1 cebula,
  • niewielki kawałek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 większy batat,
  • 1 mała chilli,
  • puszka ciecierzycy.
  • 100 g posiekanego szpinaku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.
 

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Następnie umieść go w misce, do której wlej wodę i wsyp szczyptę soli. Całość przykryj talerzem i wstaw na około 10 minut do mikrofalówki. Nastaw ją na średnią moc działania.
  2. W tym czasie cebulę obierz, odetnij z niej niepotrzebne końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  3. Imbir i czosnek obierz za pomocą noża i także zetrzyj do miski z cebulą.
  4. Do mieszanki warzyw wsyp kopiastą łyżeczkę przyprawy curry. Dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i łyżkę oleju. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Batata dokładnie umyj, natnij w kilku miejscach, aby zebrana w nim para wodna miała ujście. Następnie umieść go na środku miski, w której przed chwilą przygotowałeś mieszankę warzyw z curry. Obok połóż nacięty mały kawałek chilli.
  6. Z mikrofali wyjmij ugotowany ryż i trzymaj go pod przykryciem.
  7. Naczynie z batatem przykryj talerzem i umieść w mikrofali na 10 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij je i pokrój batata w większą kostkę.
  9. Do miski dodaj puszkę ciecierzycy i wcześniej posiekany szpinak. Wszystko dokładnie wymieszaj i ponownie wstaw pod przykryciem do mikrofali na 10 minut.
  10. Wyjmij naczynie i sprawdź, czy wszystkie warzywa są miękkie. W razie potrzeby dopraw i wlej jogurt naturalny. Połącz składniki z sobą.
  11. Ostatnim krokiem jest wyłożenie ryżu na talerz i połączenie go z warzywami i z sosem.
  12. Dla ładniejszego efektu polej wierzch jogurtem naturalnym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.