Kiedy z wczorajszego dnia zostaną nam ziemniaki, zazwyczaj decydujemy się na kopytka albo kluski śląskie. Dziś jednak mamy dla was przepis, który wzniesie wasze umiejętności kulinarne na wyżyny, a mianowicie delikatne i aksamitne purée z ziemniaków. Przyda się mleko i piekarnik.
Fudio / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Więcej kulinarnych czarów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Patentów na wczorajsze ziemniaki jest bardzo dużo, ale chyba żaden nie jest tak pyszny, jak zapiekane purée. Kremowe, delikatne purée z ciągnącym serem to zdecydowanie coś, o czym marzy każdy ziemniaczany fan, a oprócz tego, że się najemy, to ograniczymy marnowanie żywności. Jak zabrać się za wykorzystanie wczorajszych ziemniaków?
Purée z wczorajszych ziemniaków
Składniki:
ok. 0,5 kg wczorajszych ugotowanych ziemniaków
pół szklanki mleka
30 g masła
50 g startego sera
sól, pieprz, czosnek, suszone zioła
Sposób wykonania:
Wczorajsze ziemniaki przełóż do miski. Dokładnie je rozgnieć praską lub zmiel w maszynce.
Do ziemniaków dodaj ser starty na tarce o drobniejszych oczkach, dodaj mleko, ciepłe masło oraz przeprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Utłuczone ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch możesz dodać wiórki zimnego masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.