Więcej kulinarnych czarów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Patentów na wczorajsze ziemniaki jest bardzo dużo, ale chyba żaden nie jest tak pyszny, jak zapiekane purée. Kremowe, delikatne purée z ciągnącym serem to zdecydowanie coś, o czym marzy każdy ziemniaczany fan, a oprócz tego, że się najemy, to ograniczymy marnowanie żywności. Jak zabrać się za wykorzystanie wczorajszych ziemniaków?
Purée z wczorajszych ziemniaków
Składniki:
- ok. 0,5 kg wczorajszych ugotowanych ziemniaków
- pół szklanki mleka
- 30 g masła
- 50 g startego sera
- sól, pieprz, czosnek, suszone zioła
Sposób wykonania:
- Wczorajsze ziemniaki przełóż do miski. Dokładnie je rozgnieć praską lub zmiel w maszynce.
- Do ziemniaków dodaj ser starty na tarce o drobniejszych oczkach, dodaj mleko, ciepłe masło oraz przeprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Utłuczone ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch możesz dodać wiórki zimnego masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.