Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Mamy patent lepszy niż kluski śląskie - tak aksamitnego purée nie jedliście

Kiedy z wczorajszego dnia zostaną nam ziemniaki, zazwyczaj decydujemy się na kopytka albo kluski śląskie. Dziś jednak mamy dla was przepis, który wzniesie wasze umiejętności kulinarne na wyżyny, a mianowicie delikatne i aksamitne purée z ziemniaków. Przyda się mleko i piekarnik.

Więcej kulinarnych czarów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Patentów na wczorajsze ziemniaki jest bardzo dużo, ale chyba żaden nie jest tak pyszny, jak zapiekane purée. Kremowe, delikatne purée z ciągnącym serem to zdecydowanie coś, o czym marzy każdy ziemniaczany fan, a oprócz tego, że się najemy, to ograniczymy marnowanie żywności. Jak zabrać się za wykorzystanie wczorajszych ziemniaków

Purée z wczorajszych ziemniaków

Składniki:

  • ok. 0,5 kg wczorajszych ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 50 g startego sera
  • sól, pieprz, czosnek, suszone zioła

Sposób wykonania:

  1. Wczorajsze ziemniaki przełóż do miski. Dokładnie je rozgnieć praską lub zmiel w maszynce. 
  2. Do ziemniaków dodaj ser starty na tarce o drobniejszych oczkach, dodaj mleko, ciepłe masło oraz przeprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Utłuczone ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch możesz dodać wiórki zimnego masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.