Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Ciasto czekoladowe to nic innego jak dobrze upieczony, puszysty biszkopt z dodatkiem klasycznego, gorzkiego kakao. To najszybsza i najprostsza wersja wykonania klasycznego deseru z wiśnią i kremem śmietankowym.
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem
Królewski deser przyda się na Boże Narodzenie, zwłaszcza kiedy po różnych daniach wytrawnych serwowanych podczas wigilii, mamy ochotę na coś słodkiego. Aby upiec ciasto, które będzie proste, a zarazem efektowne wystarczy skorzystać z tego przepisu.
Składniki:
- 5 jajek,
- pięć łyżek mąki pszennej,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- śmietanka kremówka 36 proc.,
- ser mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- frużelina wiśniowa.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto na święta. Przepis krok po kroku
- Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Do wysokiej misy przekładamy białka. Wsypujemy szczyptę soli.
- Ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru.
- Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę za pomocą miksera.
- Żółtka przelewamy do piany z białek, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- W tym czasie robimy krem. Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy, dodając stopniowo cukier puder. Po kilku minutach dodajemy serek mascarpone i ubijamy na jednolity, gładki krem. Odstawiamy do lodówki.
- Upieczony biszkopt przekrawamy wzdłuż, aby otrzymać dwie warstwy. Dolną część smarujemy frużeliną wiśniową. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
- Za pomocą szprycy cukierniczej zdobimy górną warstwę wypieku, dzięki czemu zyska królewski wygląd. Można także ozdobić deser wiśniami w likierze.