Przepis na ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym. Dodatek wiśni nadaje królewskiego smaku

Przepis na ciasto czekoladowe nie musi być trudny. Zwłaszcza jeżeli zależy nam na tym, aby było wykwintne i iście królewskie. Lekki śmietankowy krem i dodatek lekko kwaśnej nuty konfitury wiśniowej nada całości harmonijnego smaku.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Ciasto czekoladowe to nic innego jak dobrze upieczony, puszysty biszkopt z dodatkiem klasycznego, gorzkiego kakao. To najszybsza i najprostsza wersja wykonania klasycznego deseru z wiśnią i kremem śmietankowym.

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie 'gumiasta'Ten cukier jest najlepszy do bezy. Wyjdzie idealna i chrupiąca

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem

Królewski deser przyda się na Boże Narodzenie, zwłaszcza kiedy po różnych daniach wytrawnych serwowanych podczas wigilii, mamy ochotę na coś słodkiego. Aby upiec ciasto, które będzie proste, a zarazem efektowne wystarczy skorzystać z tego przepisu.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • pięć łyżek mąki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • śmietanka kremówka 36 proc.,
  • ser mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • frużelina wiśniowa.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

ciasto czekoladowePrzepis na szybkie ciasto czekoladowe - bardzo proste wykonanie

Ciasto na święta. Przepis krok po kroku

  1. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Do wysokiej misy przekładamy białka. Wsypujemy szczyptę soli. 
  2. Ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru.
  3. Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę za pomocą miksera.
  4. Żółtka przelewamy do piany z białek, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. W tym czasie robimy krem. Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy, dodając stopniowo cukier puder. Po kilku minutach dodajemy serek mascarpone i ubijamy na jednolity, gładki krem. Odstawiamy do lodówki.
  7. Upieczony biszkopt przekrawamy wzdłuż, aby otrzymać dwie warstwy. Dolną część smarujemy frużeliną wiśniową. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  8. Za pomocą szprycy cukierniczej zdobimy górną warstwę wypieku, dzięki czemu zyska królewski wygląd. Można także ozdobić deser wiśniami w likierze.
Więcej o: