Rozgrzewające zupy - podstawą zimowego menu
Rozgrzewające zupy warto włączyć do zimowego jadłospisu. Nie tylko z chęci urozmaicenia menu, ale także ze względu na zdrowie. Dzięki zawartości wielu warzyw zupy mają bardzo dużo cennych składników odżywczych w składzie. Są one niezastąpione w okresie zimowym, kiedy na dworze panują niskie temperatury.
Zupy na zimę - przepis na zupę imbirową z marchewką, dynią i papryką
Zupy na zimę powinny rozgrzewać. Zwłaszcza po intensywnych aktywnościach na dworze. Poniższy przepis zdecydowanie ogrzeje nasz organizm. Korzeń imbiru może zdziałać cuda! Przekonajcie się o tym sami i koniecznie wypróbujcie recepturę.
Składniki:
- 1 korzeń imbiru
- kilka ziemniaków
- 1 l bulionu
- 5 dużych marchewek
- 2 papryki czerwone
- 1 dynia
- sól, pieprz
- cebula
- 1 włoszczyzna
Zupa marchewkowa juefraphoto /Shutterstock
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części.
- Korzeń imbiru umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni.
- Dynię i papryki umyć, pokroić i włożyć do piekarnika na około 20 minut.
- W tym czasie zagotować bulion i dołożyć ziemniaki oraz marchewki.
- Obrać włoszczyznę. Pokroić i dodać do zupy.
- Kiedy papryka i dynia będą gotowe, dołożyć je do zupy.
- Dołożyć cebulę. Doprawić do smaku. Zagotować.
- Zmiksować na gładką masę.
Zobacz wideo
Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"
Rozgrzewająca zupa z grzybami na zimę - pieczarkową podano do stołu
Rozgrzewająca zupa z grzybami na zimę to idealna propozycja dla każdego. Pieczarkową można wykonać z makaronem lub ziemniakami. Zupa jest prosta w wykonaniu, ale bardzo pożywna i treściwa.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz
- około 1,5 l bulionu warzywno - mięsnego
- włoszczyzna
- opcjonalnie - 2 łyżki śmietany
- masło
Zupa pieczarkowa z kurczakiem Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Zagotować bulion.
- Dołożyć do niego obrane i pokrojone ziemniaki.
- Później dodać przygotowaną i pokrojoną włoszczyznę.
- Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle.
- Dołożyć do zupy.
- Całość gotować do miękkości.
- Na końcu zaprawić śmietaną.
Zobacz też: Zupa meksykańska, czyli idealny "podkład" pod imprezę. Będzie głęboka i aromatyczna, ale użyj odpowiedniego mięsa
Rozgrzewający rosół na zimę - klasyk wśród zup
Rozgrzewający rosół na zimę jest dobry nie tylko podczas uporczywego przeziębienia. Nie ma lepszej zupy od treściwego rosołu, który wspomaga organizm podczas walki z chorobą. Z całą pewnością warto go jeść przez cały rok.
Składniki:
- porcja rosołowa mięsa
- około 1 l wody
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- 1 cebula
- włoszczyzna
rosół beats3/istock.com
Wykonanie:
- Mięso zagotować w wodzie. Przecedzić w międzyczasie, aby rosół był klarowny. Doprawić przyprawami
- Cebulę opalić nad ogniem. Dodać do zupy.
- Włoszczyznę obrać, pokroić i dołożyć do zupy.
- Gotować powoli na wolnym ogniu.
- Podawać z makaronem.
Pikantna zupa na zimę - fasolowa
Pikantna zupa na zimę? Fasolowa będzie dobrym wyborem. Jest niezwykle sycąca. Z powodzeniem posłuży nam jako pełny obiad. Poniższy przepis jest inspirowany kuchnią meksykańską. Przejdźmy do sposobu wykonania:
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 6 ziemniaków
- około 25 dag chorizo
- około 3 łyżek oleju roślinnego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
- 1 l wody + 1 szklanka
Zupa meksykańska Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Marchew i ziemniaki umyj, obierz i pokrój.
- Paprykę pokrój w paski.
- Kiełbasę w plasterki.
- Do garnka z grubym dnem dołóż olej, czosnek, cebulę.
- Dołóż ziemniaki, marchewkę. Całość podsmaż. Dołóż kiełbasę. Dopraw przyprawami do smaku.
- Zalej gorącą wodą.
- Ugotowaną fasolę zblenduj z dodatkową porcją wody. Dołóż do garnka. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
Zobacz też: Zupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Lepsza niż klasyczny barszcz