Rozgrzewające zupy na zimę - w sam raz na załamanie pogody. Dobre nie tylko podczas uporczywego przeziębienia

Rozgrzewające zupy na zimę są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie. Przedstawiamy kilka przepisów na proste, rozgrzewające i syte zupy idealne na minusowe temperatury.

Rozgrzewające zupy - podstawą zimowego menu

Rozgrzewające zupy warto włączyć do zimowego jadłospisu. Nie tylko z chęci urozmaicenia menu, ale także ze względu na zdrowie. Dzięki zawartości wielu warzyw zupy mają bardzo dużo cennych składników odżywczych w składzie. Są one niezastąpione w okresie zimowym, kiedy na dworze panują niskie temperatury.

Zupy na zimę - przepis na zupę imbirową z marchewką, dynią i papryką

Zupy na zimę powinny rozgrzewać. Zwłaszcza po intensywnych aktywnościach na dworze. Poniższy przepis zdecydowanie ogrzeje nasz organizm. Korzeń imbiru może zdziałać cuda! Przekonajcie się o tym sami i koniecznie wypróbujcie recepturę.

Składniki:

  • 1 korzeń imbiru
  • kilka ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 5 dużych marchewek
  • 2 papryki czerwone
  • 1 dynia
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 1 włoszczyzna

Zupa marchewkowaZupa marchewkowa juefraphoto /Shutterstock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części.
  2. Korzeń imbiru umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni.
  4. Dynię i papryki umyć, pokroić i włożyć do piekarnika na około 20 minut.
  5. W tym czasie zagotować bulion i dołożyć ziemniaki oraz marchewki.
  6. Obrać włoszczyznę. Pokroić i dodać do zupy.
  7. Kiedy papryka i dynia będą gotowe, dołożyć je do zupy. 
  8. Dołożyć cebulę. Doprawić do smaku. Zagotować.
  9. Zmiksować na gładką masę.
Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Rozgrzewająca zupa z grzybami na zimę - pieczarkową podano do stołu

Rozgrzewająca zupa z grzybami na zimę to idealna propozycja dla każdego. Pieczarkową można wykonać z makaronem lub ziemniakami. Zupa jest prosta w wykonaniu, ale bardzo pożywna i treściwa.

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • około 1,5 l bulionu warzywno - mięsnego
  • włoszczyzna
  • opcjonalnie - 2 łyżki śmietany
  • masło

Zupa pieczarkowa z kurczakiemZupa pieczarkowa z kurczakiem Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Zagotować bulion.
  2. Dołożyć do niego obrane i pokrojone ziemniaki.
  3. Później dodać przygotowaną i pokrojoną włoszczyznę.
  4. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle.
  5. Dołożyć do zupy.
  6. Całość gotować do miękkości.
  7. Na końcu zaprawić śmietaną.

Zobacz też: Zupa meksykańska, czyli idealny "podkład" pod imprezę. Będzie głęboka i aromatyczna, ale użyj odpowiedniego mięsa

Rozgrzewający rosół na zimę - klasyk wśród zup

Rozgrzewający rosół na zimę jest dobry nie tylko podczas uporczywego przeziębienia. Nie ma lepszej zupy od treściwego rosołu, który wspomaga organizm podczas walki z chorobą. Z całą pewnością warto go jeść przez cały rok.

Składniki:

  • porcja rosołowa mięsa
  • około 1 l wody
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 cebula
  • włoszczyzna

rosółrosół beats3/istock.com

Wykonanie:

  1. Mięso zagotować w wodzie. Przecedzić w międzyczasie, aby rosół był klarowny. Doprawić przyprawami
  2. Cebulę opalić nad ogniem. Dodać do zupy.
  3. Włoszczyznę obrać, pokroić i dołożyć do zupy.
  4. Gotować powoli na wolnym ogniu.
  5. Podawać z makaronem.

Pikantna zupa na zimę - fasolowa

Pikantna zupa na zimę? Fasolowa będzie dobrym wyborem. Jest niezwykle sycąca. Z powodzeniem posłuży nam jako pełny obiad. Poniższy przepis jest inspirowany kuchnią meksykańską. Przejdźmy do sposobu wykonania:

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • około 25 dag chorizo
  • około 3 łyżek oleju roślinnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
  • 1 l wody + 1 szklanka

Zupa meksykańskaZupa meksykańska Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Marchew i ziemniaki umyj, obierz i pokrój.
  4. Paprykę pokrój w paski.
  5. Kiełbasę w plasterki.
  6. Do garnka z grubym dnem dołóż olej, czosnek, cebulę.
  7. Dołóż ziemniaki, marchewkę. Całość podsmaż. Dołóż kiełbasę. Dopraw przyprawami do smaku.
  8. Zalej gorącą wodą.
  9. Ugotowaną fasolę zblenduj z dodatkową porcją wody. Dołóż do garnka. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania.

Zobacz też: Zupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Lepsza niż klasyczny barszcz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.