Rozgrzewające zupy na zimę są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie. Przedstawiamy kilka przepisów na proste, rozgrzewające i syte zupy idealne na minusowe temperatury.
7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Rozgrzewające zupy - podstawą zimowego menu
Rozgrzewające zupy warto włączyć do zimowego jadłospisu. Nie tylko z chęci urozmaicenia menu, ale także ze względu na zdrowie. Dzięki zawartości wielu warzyw zupy mają bardzo dużo cennych składników odżywczych w składzie. Są one niezastąpione w okresie zimowym, kiedy na dworze panują niskie temperatury.
REKLAMA
Zupy na zimę - przepis na zupę imbirową z marchewką, dynią i papryką
Zupy na zimę powinny rozgrzewać. Zwłaszcza po intensywnych aktywnościach na dworze. Poniższy przepis zdecydowanie ogrzeje nasz organizm. Korzeń imbiru może zdziałać cuda! Przekonajcie się o tym sami i koniecznie wypróbujcie recepturę.
Składniki:
1 korzeń imbiru
kilka ziemniaków
1 l bulionu
5 dużych marchewek
2 papryki czerwone
1 dynia
sól, pieprz
cebula
1 włoszczyzna
Zupa marchewkowajuefraphoto /Shutterstock
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części.
Korzeń imbiru umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni.
Dynię i papryki umyć, pokroić i włożyć do piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie zagotować bulion i dołożyć ziemniaki oraz marchewki.
Obrać włoszczyznę. Pokroić i dodać do zupy.
Kiedy papryka i dynia będą gotowe, dołożyć je do zupy.
Dołożyć cebulę. Doprawić do smaku. Zagotować.
Zmiksować na gładką masę.
Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"
Rozgrzewająca zupa z grzybami na zimę - pieczarkową podano do stołu
Rozgrzewająca zupa z grzybami na zimę to idealna propozycja dla każdego. Pieczarkową można wykonać z makaronem lub ziemniakami. Zupa jest prosta w wykonaniu, ale bardzo pożywna i treściwa.
Składniki:
8 ziemniaków
500 g pieczarek
sól, pieprz
około 1,5 l bulionu warzywno - mięsnego
włoszczyzna
opcjonalnie - 2 łyżki śmietany
masło
Zupa pieczarkowa z kurczakiemFot. Shutterstock
Wykonanie:
Zagotować bulion.
Dołożyć do niego obrane i pokrojone ziemniaki.
Później dodać przygotowaną i pokrojoną włoszczyznę.
Rozgrzewający rosół na zimę jest dobry nie tylko podczas uporczywego przeziębienia. Nie ma lepszej zupy od treściwego rosołu, który wspomaga organizm podczas walki z chorobą. Z całą pewnością warto go jeść przez cały rok.
Składniki:
porcja rosołowa mięsa
około 1 l wody
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
1 cebula
włoszczyzna
rosółbeats3/istock.com
Wykonanie:
Mięso zagotować w wodzie. Przecedzić w międzyczasie, aby rosół był klarowny. Doprawić przyprawami
Cebulę opalić nad ogniem. Dodać do zupy.
Włoszczyznę obrać, pokroić i dołożyć do zupy.
Gotować powoli na wolnym ogniu.
Podawać z makaronem.
Pikantna zupa na zimę - fasolowa
Pikantna zupa na zimę? Fasolowa będzie dobrym wyborem. Jest niezwykle sycąca. Z powodzeniem posłuży nam jako pełny obiad. Poniższy przepis jest inspirowany kuchnią meksykańską. Przejdźmy do sposobu wykonania:
Składniki:
5 ząbków czosnku
2 papryki czerwone
2 marchewki
6 ziemniaków
około 25 dag chorizo
około 3 łyżek oleju roślinnego
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
1 l wody + 1 szklanka
Zupa meksykańskaFot. Shutterstock
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Marchew i ziemniaki umyj, obierz i pokrój.
Paprykę pokrój w paski.
Kiełbasę w plasterki.
Do garnka z grubym dnem dołóż olej, czosnek, cebulę.