Jak zagęścić sos bez mąki? Czy da się to zrobić? Znamy sprawdzone sposoby [TOP 5]

Kiedy przygotowujemy domowy gulasz, zastanawiamy się czasami jak zagęścić sos bez mąki. Okazuje się, że jest to dosyć proste. Można to zrobić przy użyciu podstawowych produktów, które zazwyczaj posiadamy w domu. Przygotowaliśmy kilka propozycji.
Zobacz wideo Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

Jak zagęścić sos bez mąki? To pytanie pada często, kiedy przyrządzamy gulasz, lub inne danie, ale jest zbyt rzadkie. Najczęściej sięgamy właśnie po mąkę, jednak są inne metody. Dzięki nim sos nie tylko zmieni konsystencję, ale zyska nowy wymiar smaku.

Sery, czyli sposób na zagęszczenie sosu bez użycia mąki

Pierwszą propozycją jest użycie różnego rodzaju serów. Dzięki nim sos nie tylko stanie się gęściejszy, ale zyska kremowy i delikatny smak. W tym celu najlepiej sprawdzi się serek topiony lub mascarpone. Aby poprawnie zagęścić sos bez użycia mąki, należy podzielić ser na mniejsze części. Wrzucić do miseczki i dodać kilka łyżek gorącego sosu. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do potrawy. Całość gotujemy przez około dwie minuty.

Pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealnie miękkie ciasto? Oto tradycyjny przepis babciPierogi z kapustą i grzybami. Przygotuj tradycyjne danie z wyprzedzeniem

Ryż zagęści nasz sos

Aby zagęścić sos przy użyciu ryżu, należy go zmielić. Idealnie sprawdzi się do tego domowy młynem do kawy. Wrzucamy łyżkę białego lub brązowego ryżu i mielimy, aż otrzymamy drobny pył. W ten sposób powstanie nic innego jak mąka ryżowa, która z powodzeniem może zastąpić pszenną wersję i zagęści sos. Ryżowy pył najlepiej zmieszać z odrobiną śmietany lub wywarem, a następnie przelać do gotującej się potrawy.

Kotlety jajeczne. Przepis na wege obiad z dodatkiem żółtego sera. Pokochają go wszyscy studenciKotlety jajeczne. Przepis na wegetariański obiad dla zabieganych studentów

Masło zamiast mąki. Zagęszczanie sosu

Jeśli nadal szukamy rozwiązania na pytanie, jak zagęścić sos bez mąki, to masło może być najlepszą odpowiedzią. Jednak zanim je dodamy, zwróćmy uwagę na typ potrawy, którą zamierzamy serwować. To istotne, ponieważ tego typu rozwiązanie nie zawsze sprawdzi się jako połączenie smakowe w konkretnym daniu.

Jeśli robimy mięso w sosie śmietanowym, to śmiało możemy sięgnąć po ten domowy sposób. Jednak planując potrawy o orientalnych charakterze, lepiej skorzystać z masła orzechowego.

Redukcja. Metoda zagęszczania sosu bez użycia mąki

Sos można zagęścić także poprzez usunięcie nadmiaru wody z gotowanego dania. W tym calu należy na chwilę zwiększyć nieco moc palnika. Pod wpływem wysokiej temperatury woda wyparuje, a sos zmieni swoją konsystencję. Korzystając z tej metody, należy bacznie obserwować cały proces, aby przypadkowo nie przypalić jedzenia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie 'gumiasta'Ten cukier jest najlepszy do bezy. Wyjdzie idealna i chrupiąca

Miksowanie składników

Ten ostatni trik sprawdzi się zwłaszcza w przypadku dzieci. Często nie chcą one jeść rozgotowanych warzyw albo nie lubią któregoś ze składników. Wtedy warto wyciągnąć z sosu cebulę, paprykę, czy inne dodatki, przełożyć do miseczki, zblendować i wlać do sosu. Nie tylko zagęścimy go bez użycia mąki, ale także zachęcimy dzieci do zdrowych posiłków.

Więcej o: