-
Haps
-
Jak przygotować
- Racuchy - przepis tradycyjny. Na święta nic nie smakowało lepiej, a sekret tkwił w oleju
Racuchy - przepis tradycyjny. Na święta nic nie smakowało lepiej, a sekret tkwił w oleju
Racuchy to w moim domy nieodłączna pozycja w wigilijnym menu i jako mała dziewczynka uwielbiałam patrzeć, jak smaży je moja babcia. Dziś mam dla was przepis na racuchy, który pamiętam z dzieciństwa, a który ma już na pewno ponad kilkadziesiąt lat. Sekretem ich wyjątkowego smaku był olej rzepakowy - babcia w święta używała tylko takiego.
Więcej starych przepisów na dania wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy drożdżowe to coś więcej niż tylko puszyste smażone placuszki. To smak świąt w moim domu rodzinnym i jednym z najprzyjemniejszych wspomnień był ich zapach, który budził mnie w dzień Wigilii. Przepis mam od mojej babci, która najpewniej ma go od swojej. Nie jest on skomplikowany, a ich wyjątkowy smak jest zasługą smażeniu na oleju rzepakowym nierafinowanym.
Racuchy drożdżowe - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml zagrzanego mleka (powinno mieć ok. 30-40 stopni)
- 2 żółtka
- pełna łyżka cukru
- odrobina soli
- olej rzepakowy nierafinowany do smażenia (jeśli chcesz, możesz użyć zwykłego oleju lub masła klarowanego)
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj cukier. Następnie dodaj kilka łyżek ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut, by rozczyn zaczął pracować.
- Kiedy rozczyn zdecydowanie urośnie, dodaj resztę mleka, dwa żółtka oraz mąkę i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi i kiedy składniki się już połączą, a ciasto zacznie odchodzić od dłoni, miskę przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno rosnąć ok. pół godziny.
- Przygotuj dużą patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczy nakładaj porcje ciasta na racuchy i smaż na niewielkiej mocy palnika, aż urosną i apetycznie się zarumienią.
- Tak przygotowane racuchy podawaj z cukrem pudrem.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje racuchy były delikatniejsze, dodaj do nich 1/3 kostki roztopionego masła.