Racuchy - przepis tradycyjny. Na święta nic nie smakowało lepiej, a sekret tkwił w oleju

Racuchy to w moim domy nieodłączna pozycja w wigilijnym menu i jako mała dziewczynka uwielbiałam patrzeć, jak smaży je moja babcia. Dziś mam dla was przepis na racuchy, który pamiętam z dzieciństwa, a który ma już na pewno ponad kilkadziesiąt lat. Sekretem ich wyjątkowego smaku był olej rzepakowy - babcia w święta używała tylko takiego.

Więcej starych przepisów na dania wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuchy drożdżowe to coś więcej niż tylko puszyste smażone placuszki. To smak świąt w moim domu rodzinnym i jednym z najprzyjemniejszych wspomnień był ich zapach, który budził mnie w dzień Wigilii. Przepis mam od mojej babci, która najpewniej ma go od swojej. Nie jest on skomplikowany, a ich wyjątkowy smak jest zasługą smażeniu na oleju rzepakowym nierafinowanym. 

Sernik piernikowy, czyli świąteczne ciasto 2w1. Zdjęcie ilustracyjneSernik piernikowy - świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę

Racuchy drożdżowe - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml zagrzanego mleka (powinno mieć ok. 30-40 stopni)
  • 2 żółtka
  • pełna łyżka cukru
  • odrobina soli
  • olej rzepakowy nierafinowany do smażenia (jeśli chcesz, możesz użyć zwykłego oleju lub masła klarowanego)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj cukier. Następnie dodaj kilka łyżek ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn zdecydowanie urośnie, dodaj resztę mleka, dwa żółtka oraz mąkę i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi i kiedy składniki się już połączą, a ciasto zacznie odchodzić od dłoni, miskę przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno rosnąć ok. pół godziny.
  3. Przygotuj dużą patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczy nakładaj porcje ciasta na racuchy i smaż na niewielkiej mocy palnika, aż urosną i apetycznie się zarumienią. 
  4. Tak przygotowane racuchy podawaj z cukrem pudrem.

Karminadle - śląskie kotlety mieloneMielone Okrasy. Kucharz korzysta z dwóch specjalnych składników

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje racuchy były delikatniejsze, dodaj do nich 1/3 kostki roztopionego masła.

Więcej o: