Sernik królewski tak pyszny, że błyskawicznie zniknie ze stołu. Nie zapomnij o jednym szczególe, a będzie obłędnie puszysty

Sernik to król wszystkich świątecznych stołów. Najwybitniejszy jest ten królewski, który smakuje każdemu. Ten przepis podpowiada co zrobić, aby był puszysty jak chmurka. Po zrobieniu go zniknie szybko ze stołu.

Sernik królewski to kultowe ciasto, które pojawia się na świątecznych stołach. Przygotowywane kilka dni przed świętami i schłodzone smakuje bardzo dobrze. Klasyczny sernik tego typu posiada kakaowy spód, jednak ten zachwyca jedynie swoim środkiem. W książce Katarzyny Michalak "Przepis na szczęście" pokazany jest prosty i błyskawiczny sposób na jego przygotowanie. W przepisie powiedziane jest, aby ubić białka i delikatnie wmieszać je w resztę masy. To ta czynność sprawia, że po upieczeniu ciasto jest kremowo puszyste.

Sama autorka przepisu ten wypiek określa słowami

Jego Królewska Mość Sernik Palce Lizać jest jednocześnie łatwy i wymagający. Łatwy, bo przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności piekarniczych - pianę z białek każdy potrafi ubić i wymieszać, a wymagający, bo potrzebuje dużo ciepła i miłości.

Przepis na sernik królewski prosto z książki Katarzyny Michalak

Składniki

  • 1 kg sera półtłustego trzykrotnie zmielonego,
  • 12 jajek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 1 kostka masła,
  • kilka kropli zapachu pomarańczowego lub waniliowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Zmielony ser umieść w misce. Dodaj do niego 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, paczkę budyniu, miękkie masło i zapach owocowy. Ucieraj wszystko na gładką masę za pomocą miksera.
  2. W drugiej misce ubij 10 żółtek wraz z cukrem na biało złoty kogel-mogel.
  3. 10 białek ubij na sztywną pianę i dodaj szczyptę soli.
  4. Kogel-mogel dodaj do masy serowej i miksuj do połączenia składników. Do takiego połączenia dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko ostrożnie za pomocą łyżki lub szpatułki.
  5. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem brytfankę lub dużą tortownicą.
  6. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 40 minut.
  7. Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku do przestygnięcia. Dzięki temu sernik urośnie, a potem opadnie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.