Zobacz wideo
Słodsze oblicze kurczaka: udka w coli
Jak zrobić soczyste udka z kurczaka? Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna, ale czy na pewno? Mięso często po wyjęciu z piekarnika jest suche i twarde. Choć czasami to kwestia zbyt długiego pieczenia, to jednak jest metoda, aby mięso zawsze wyszło idealnie.
Soczyste udka z kurczaka. Przepis na miękkie mięso
Mięso drobiowe króluje na polskich stołach. Jest szybkie w przygotowaniu i tańsze od innych rodzajów. Dlatego, pieczone udka z kurczaka to łatwy obiad, i w dodatku sycący. Jednak, aby był także smaczny, mięso koniecznie musi być soczyste. Pomóc w tym może ryż. Układając na nim udka i podlewając całość wodą, sprawimy, że mięso nie wyschnie. W dodatku ugotowany i dobrze doprawiony ryż będzie świetnym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
- 2 woreczki ryżu,
- 8 udek z kurczaka,
- 3 cebule,
- 700 ml wody,
- papryka,
- 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona),
- olej,
- sos sojowy,
- pieprz cayenne,
- oregano,
- słodka papryka,
- miód,
- woda,
- masło,
- dwie łyżki keczupu,
- czarny pieprz, świeżo mielony.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Soczyste udka na ryżu z warzywami. Przepis krok po kroku
- Do wysokiej miski wkładamy udka z kurczaka. Przyprawiamy mięso, dodajemy miód, olej i sos sojowy. Dokładnie obtaczamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż.
- Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ryżu, wrzucamy również fasolkę szparagową. Posypujemy solą i pieprzem.
- Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ryż z warzywami zalewamy wodą, dodajemy masło i keczup. Mieszamy.
- Układamy mięso na wierzchu i pieczemy przez 70 minut w 180 st. C.
Po tym czasie wyciągamy udka z piekarnika. Podajemy wraz z uduszonym ryżem z warzywami. Smacznego!