Soczyste udka z kurczaka? Jest pewien patent, aby mięso już nigdy nie było suche. Jeden trik i gotowe

Soczyste udka z kurczaka, to marzenie każdego, kto wstawia do piekarnika pieczołowicie przygotowaną potrawę. Niestety często okazuje się, że rzeczywistość bywa zgoła odmienna, a mięso jest suche i "wiórowate" w smaku. O ile można zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia, o tyle taka metoda może sprawić, że mięso nie będzie zbyt dobrze upieczone. Jak temu zaradzić?
Zobacz wideo Słodsze oblicze kurczaka: udka w coli

Jak zrobić soczyste udka z kurczaka? Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna, ale czy na pewno? Mięso często po wyjęciu z piekarnika jest suche i twarde. Choć czasami to kwestia zbyt długiego pieczenia, to jednak jest metoda, aby mięso zawsze wyszło idealnie.

Soczyste udka z kurczaka. Przepis na miękkie mięso

Mięso drobiowe króluje na polskich stołach. Jest szybkie w przygotowaniu i tańsze od innych rodzajów. Dlatego, pieczone udka z kurczaka to łatwy obiad, i w dodatku sycący. Jednak, aby był także smaczny, mięso koniecznie musi być soczyste. Pomóc w tym może ryż. Układając na nim udka i podlewając całość wodą, sprawimy, że mięso nie wyschnie. W dodatku ugotowany i dobrze doprawiony ryż będzie świetnym  dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu,
  • 8 udek z kurczaka,
  • 3 cebule,
  • 700 ml wody,
  • papryka,
  • 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • olej,
  • sos sojowy,
  • pieprz cayenne,
  • oregano,
  • słodka papryka,
  • miód,
  • woda,
  • masło,
  • dwie łyżki keczupu,
  • czarny pieprz, świeżo mielony.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Soczyste udka na ryżu z warzywami. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiej miski wkładamy udka z kurczaka. Przyprawiamy mięso, dodajemy miód, olej i sos sojowy. Dokładnie obtaczamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż. 
  3. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ryżu, wrzucamy również fasolkę szparagową. Posypujemy solą i pieprzem. 
  4. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ryż z warzywami zalewamy wodą, dodajemy masło i keczup. Mieszamy.
  5. Układamy mięso na wierzchu i pieczemy przez 70 minut w 180 st. C.

Po tym czasie wyciągamy udka z piekarnika. Podajemy wraz z uduszonym ryżem z warzywami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA