Soczyste udka z kurczaka? Jest pewien patent, aby mięso już nigdy nie było suche. Jeden trik i gotowe

Soczyste udka z kurczaka, to marzenie każdego, kto wstawia do piekarnika pieczołowicie przygotowaną potrawę. Niestety często okazuje się, że rzeczywistość bywa zgoła odmienna, a mięso jest suche i "wiórowate" w smaku. O ile można zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia, o tyle taka metoda może sprawić, że mięso nie będzie zbyt dobrze upieczone. Jak temu zaradzić?
Zobacz wideo Słodsze oblicze kurczaka: udka w coli

Jak zrobić soczyste udka z kurczaka? Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna, ale czy na pewno? Mięso często po wyjęciu z piekarnika jest suche i twarde. Choć czasami to kwestia zbyt długiego pieczenia, to jednak jest metoda, aby mięso zawsze wyszło idealnie.

Ceny karpi na Boże Narodzenie 2022 są wyższe nawet 100 proc. niż w zeszłym rokuCzy zabraknie karpia na święta?! Ile będzie kosztował? [CENNIK]

Soczyste udka z kurczaka. Przepis na miękkie mięso

Mięso drobiowe króluje na polskich stołach. Jest szybkie w przygotowaniu i tańsze od innych rodzajów. Dlatego, pieczone udka z kurczaka to łatwy obiad, i w dodatku sycący. Jednak, aby był także smaczny, mięso koniecznie musi być soczyste. Pomóc w tym może ryż. Układając na nim udka i podlewając całość wodą, sprawimy, że mięso nie wyschnie. W dodatku ugotowany i dobrze doprawiony ryż będzie świetnym  dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu,
  • 8 udek z kurczaka,
  • 3 cebule,
  • 700 ml wody,
  • papryka,
  • 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • olej,
  • sos sojowy,
  • pieprz cayenne,
  • oregano,
  • słodka papryka,
  • miód,
  • woda,
  • masło,
  • dwie łyżki keczupu,
  • czarny pieprz, świeżo mielony.

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Soczyste udka na ryżu z warzywami. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiej miski wkładamy udka z kurczaka. Przyprawiamy mięso, dodajemy miód, olej i sos sojowy. Dokładnie obtaczamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż. 
  3. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ryżu, wrzucamy również fasolkę szparagową. Posypujemy solą i pieprzem. 
  4. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ryż z warzywami zalewamy wodą, dodajemy masło i keczup. Mieszamy.
  5. Układamy mięso na wierzchu i pieczemy przez 70 minut w 180 st. C.

Po tym czasie wyciągamy udka z piekarnika. Podajemy wraz z uduszonym ryżem z warzywami. Smacznego!

Więcej o: