Proste ciasto milky way idealne na święta i na co dzień. Sekretem jest krem na bazie mleka, ale nie tego zwykłego

Ciasto milki way to prosty pomysł na deser, który sprawdzi się na każdą okazję, począwszy od imienin, przez święta na imprezie sylwestrowej kończąc. To dwa blaty kakaowego biszkoptu przełożone białym kremem na bazie mleka w proszku. Ten smak bije na głowę wszystkie inne ciasta z kremem.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto milky way to deser inspirowany popularnym batonem. Przepis na ten deser jest bardzo łatwy i nie ma opcji, żeby coś po drodze nie wyszło. Dzięki naszym wskazówkom zrobisz najlepsze ciasto do weekendowej kawki, a także na świąteczny, czy sylwestrowy stół. Jedyne, o co musisz zadbać to puszysty biszkopt i mleko w proszku. 

Sernik piernikowy, czyli świąteczne ciasto 2w1. Zdjęcie ilustracyjneSernik piernikowy - świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę

Proste ciasto milky way

Składniki na kakaowy biszkopt

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 średnich jajek
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka wlej do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na sztywno. 
  2. Do piany z białek stopniowo dodawaj cukier i kiedy uzyskasz już lśniącą bezę, dodawaj po żółtku. Następnie dodawaj partiami przesianą mąkę i kiedy składniki się połączą, dołóż kakao i proszek do pieczenia.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i jej dno wyłóż papierem. Następnie wlej masę na biszkopt i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez pół godziny. Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia, następnie przekrój na dwa równe blaty.
  4. Przygotuj krem. Do rondelka wlej mleko i dodaj oba cukry. Wymieszaj i zagotuj, następnie pozostaw, by ostygło.
  5. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę i za pomocą miksera utrzyj na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewaj ostudzone mleko z cukrem. Teraz partiami dodawaj mleko w proszku i miksuj, aż uzyskasz gładki krem bez grudek. 
  6. Krem wyłóż na jeden z blatów ciasta, dokładnie rozprowadź po całej powierzchni i przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą z mlecznej czekolady. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, by krem zdążył stężeć.

RacuchyRacuchy - przepis tradycyjny. Na święta nic nie smakowało lepiej

Więcej o: