Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto milky way to deser inspirowany popularnym batonem. Przepis na ten deser jest bardzo łatwy i nie ma opcji, żeby coś po drodze nie wyszło. Dzięki naszym wskazówkom zrobisz najlepsze ciasto do weekendowej kawki, a także na świąteczny, czy sylwestrowy stół. Jedyne, o co musisz zadbać to puszysty biszkopt i mleko w proszku.
Sernik piernikowy - świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę
Proste ciasto milky way
Składniki na kakaowy biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 średnich jajek
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
Sposób wykonania:
- Zacznij od biszkoptu. Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka wlej do miski i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na sztywno.
- Do piany z białek stopniowo dodawaj cukier i kiedy uzyskasz już lśniącą bezę, dodawaj po żółtku. Następnie dodawaj partiami przesianą mąkę i kiedy składniki się połączą, dołóż kakao i proszek do pieczenia.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i jej dno wyłóż papierem. Następnie wlej masę na biszkopt i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez pół godziny. Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia, następnie przekrój na dwa równe blaty.
- Przygotuj krem. Do rondelka wlej mleko i dodaj oba cukry. Wymieszaj i zagotuj, następnie pozostaw, by ostygło.
- Do miski włóż miękkie masło lub margarynę i za pomocą miksera utrzyj na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewaj ostudzone mleko z cukrem. Teraz partiami dodawaj mleko w proszku i miksuj, aż uzyskasz gładki krem bez grudek.
- Krem wyłóż na jeden z blatów ciasta, dokładnie rozprowadź po całej powierzchni i przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą z mlecznej czekolady. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, by krem zdążył stężeć.
Racuchy - przepis tradycyjny. Na święta nic nie smakowało lepiej