Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem

Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się także dziś.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotleta? To pytanie zadają sobie wszyscy, którzy chętnie sięgają po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Okazuje się, że jest pewna metoda stosowana przez babcie.

Odpadająca panierka w kotletach schabowych, co zrobić?

Przyrządzając tradycyjny obiad, poszukujemy najlepszego, a zarazem prostego przepisu. Ważne, aby wykonanie nie tylko zabrało jak najmniej czasu, ale przyniosło oczekiwany efekt. Niestety czasem okazuje się, że obiad to kompletna klapa. Przykładem są kotlety schabowe, które zamiast być chrupiące, stają się tłuste, miękkie, a panierka odpada. Jest kilka zasad, które poprawiają jakość potrawy.

Po pierwsze mięso. Zanim przystąpimy do obtaczania, należy osuszyć plastry schabu przed ubijaniem. Ta praktyka zapobiegnie odpadaniu panierki podczas smażenia. To nie jedyna zasada, babcia Zosia ma pewny patent, domowy trik na idealny obiad.

Roztrzepując jajko, w którym będziemy obtaczać kotlety, dodajemy do niego nieco soli oraz oleju. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjne kotlety schabowe. Przepis babci Zosi

Kluczem do odtworzenia smaków dzieciństwa serwowanych przez nasze babcie jest prostota. Dlatego, aby przyrządzić kotlety schabowe z danych lat, warto wykorzystać poniższy przepis.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na plastry, delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. 
  2. Za pomocą kuchennego tłuczka ubijamy wieprzowinę z obu stron na cienkie kotlety.
  3. Mięso oprószamy mąką.
  4. W głębokim talerzu rozbijamy jajka, dodajemy sól i łyżkę oleju. Wkładamy posypane mąką kotlety i dokładnie obtaczamy z obu stron. 
  5. Przekładamy schabowe do bułki tartej, obtaczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.