Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotleta? To pytanie zadają sobie wszyscy, którzy chętnie sięgają po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Okazuje się, że jest pewna metoda stosowana przez babcie.
Przyrządzając tradycyjny obiad, poszukujemy najlepszego, a zarazem prostego przepisu. Ważne, aby wykonanie nie tylko zabrało jak najmniej czasu, ale przyniosło oczekiwany efekt. Niestety czasem okazuje się, że obiad to kompletna klapa. Przykładem są kotlety schabowe, które zamiast być chrupiące, stają się tłuste, miękkie, a panierka odpada. Jest kilka zasad, które poprawiają jakość potrawy.
Po pierwsze mięso. Zanim przystąpimy do obtaczania, należy osuszyć plastry schabu przed ubijaniem. Ta praktyka zapobiegnie odpadaniu panierki podczas smażenia. To nie jedyna zasada, babcia Zosia ma pewny patent, domowy trik na idealny obiad.
Roztrzepując jajko, w którym będziemy obtaczać kotlety, dodajemy do niego nieco soli oraz oleju. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kluczem do odtworzenia smaków dzieciństwa serwowanych przez nasze babcie jest prostota. Dlatego, aby przyrządzić kotlety schabowe z danych lat, warto wykorzystać poniższy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania: