Makowiec z białego maku to ciasto, którego być może nigdy nie miałeś okazji skosztować. Podczas świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj pieczemy makowca z klasycznym czarnym makiem. Koniecznie zobacz przepisy z białą wersją maku.
2
Einladung_zum_Essen, pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Makowiec z białym makiem z puszki - smak może pozytywnie zaskoczyć!
Makowiec z białym makiem z puszki może zaskakiwać. Zazwyczaj makowiec kojarzy nam się z ciemnym makiem. Biały makowiec nie jest, aż tak popularny, a szkoda. Jest wyśmienity w smaku i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Przejdźmy do receptury:
Mak włóż do garnka. Zalej wrzącą wodą. Mak gotuj na małym ogniu. Do momentu wygotowania wody.
Wystudź mak i zmiel 3 razy.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem. Później dodaj miód.
Dodaj zmielony mak i posiekane bakalie.
Wszystko wymieszaj.
Ubij białka na sztywno. Wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami.
Masło rozpuść i wystudź. Jajka wbijaj do miski.
Dołóż cukier i utrzyj na biały puch.
Dodaj drożdże, masło, mleko i sól.
Całość dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj. Zagnieć dokładnie ciasto. Przełóż do naczynia i odstaw do lodówki na noc.
Kolejnego dnia wyjmij i podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą. Posmaruj masą makową i zawiń w roladę. Pamiętaj o zachowaniu "pustego marginesu", aby ciasto się skleiło. Rolady zawiń w papier.
Umieść je na blaszce do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Gdy ostygną, polej je polewą i ozdób dodatkami.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec japoński z białego maku - ciasto dla tych, którzy nie mają czasu
Makowiec japoński z białego maku to ciasto, które sprawdzi się idealnie w przededniu świątecznej gorączki przygotowań. Gotowanie, zakupy, prezenty i jeszcze ciasta... Lista przygotowań jest bardzo długo. Na szczęście poniższa propozycja jest smaczna, a do tego prosta i szybka. Przekonajcie się sami.
Przepis na orzechowy makowiec z białego maku w japońskiej odsłonie:
Składniki:
puszka masy makowej białej
8-9 łyżek kaszy manny
5-6 jajek
2 jabłka
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka oleju waniliowego
2-3 garści orzechów włoskich.
Składniki na polewę:
150 ml śmietanki kremówki 36-procentowej
200 g gorzkiej czekolady dobrej gatunkowo
3 garści orzechów laskowych (można dołożyć też płatki migdałowe)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik. Przygotuj tortownicę.
Wymieszaj masę makową z kaszą.
Oddziel żółtka od białek.
Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Zalej zimną wodą i wyciśnij sok (aby nie stały się brązowe)
Żółtka dokładnie wymieszaj z olejkiem waniliowym.
Ubij białka na sztywno (dodaj odrobinę soli - to ułatwi wytworzenie się piany)
Jabłka wyciągnij z wody i wymieszaj z białą masą makową.
Stopniowo dodawaj białka - nie można wykonywać tego hurtem. Delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do formy. Piecz przez 45 minut. W trybie góra - dół.
W międzyczasie przygotuj polewę. Czekoladę połam i dodaj do gorącej śmietanki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Polej ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na trzy godziny.
Wszystkie produkty, muszą być w pokojowej temperaturze.