Makowiec z białym makiem z puszki - smak może pozytywnie zaskoczyć!
Makowiec z białym makiem z puszki może zaskakiwać. Zazwyczaj makowiec kojarzy nam się z ciemnym makiem. Biały makowiec nie jest, aż tak popularny, a szkoda. Jest wyśmienity w smaku i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Przejdźmy do receptury:
Makowiec z białego maku - przepis krok po kroku:
(Składniki na około 3 strucle)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki pszennej
- odrobina soli
- 1 żółtko + 2 całe jajka
- 25 g drożdży
- 100 g cukru
- 1/4 szklanki śmietany 18-procentowej
- 100 ml mleka
- 100 g masła
Masa makowa biała:
- 400 g białego maku
- około 5 fig
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek
- około 6 łyżek startych migdałów
- 50 g orzechów
- 2-3 łyżki miodu
Składniki dodatkowe:
- skórka pomarańczowa
- płatki migdałowe
- polewa czekoladowa
Makowiec z białego i czarnego maku. Zdjęcie ilustracyjne istock / Peter_Horvath
Wykonanie:
- Mak włóż do garnka. Zalej wrzącą wodą. Mak gotuj na małym ogniu. Do momentu wygotowania wody.
- Wystudź mak i zmiel 3 razy.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem. Później dodaj miód.
- Dodaj zmielony mak i posiekane bakalie.
- Wszystko wymieszaj.
- Ubij białka na sztywno. Wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami.
- Masło rozpuść i wystudź. Jajka wbijaj do miski.
- Dołóż cukier i utrzyj na biały puch.
- Dodaj drożdże, masło, mleko i sól.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj. Zagnieć dokładnie ciasto. Przełóż do naczynia i odstaw do lodówki na noc.
- Kolejnego dnia wyjmij i podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą. Posmaruj masą makową i zawiń w roladę. Pamiętaj o zachowaniu "pustego marginesu", aby ciasto się skleiło. Rolady zawiń w papier.
- Umieść je na blaszce do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- Gdy ostygną, polej je polewą i ozdób dodatkami.
Zobacz wideo
Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec japoński z białego maku - ciasto dla tych, którzy nie mają czasu
Makowiec japoński z białego maku to ciasto, które sprawdzi się idealnie w przededniu świątecznej gorączki przygotowań. Gotowanie, zakupy, prezenty i jeszcze ciasta... Lista przygotowań jest bardzo długo. Na szczęście poniższa propozycja jest smaczna, a do tego prosta i szybka. Przekonajcie się sami.
Przepis na orzechowy makowiec z białego maku w japońskiej odsłonie:
Składniki:
- puszka masy makowej białej
- 8-9 łyżek kaszy manny
- 5-6 jajek
- 2 jabłka
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka oleju waniliowego
- 2-3 garści orzechów włoskich.
Składniki na polewę:
- 150 ml śmietanki kremówki 36-procentowej
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej gatunkowo
- 3 garści orzechów laskowych (można dołożyć też płatki migdałowe)
Makowiec japoński. Zdjęcie ilustracyjne ISTOCK / milanfoto
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik. Przygotuj tortownicę.
- Wymieszaj masę makową z kaszą.
- Oddziel żółtka od białek.
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Zalej zimną wodą i wyciśnij sok (aby nie stały się brązowe)
- Żółtka dokładnie wymieszaj z olejkiem waniliowym.
- Ubij białka na sztywno (dodaj odrobinę soli - to ułatwi wytworzenie się piany)
- Jabłka wyciągnij z wody i wymieszaj z białą masą makową.
- Dołóż ubite żółtka. Dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj białka - nie można wykonywać tego hurtem. Delikatnie wymieszaj.
- Przelej masę do formy. Piecz przez 45 minut. W trybie góra - dół.
- W międzyczasie przygotuj polewę. Czekoladę połam i dodaj do gorącej śmietanki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Polej ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na trzy godziny.
Wszystkie produkty, muszą być w pokojowej temperaturze.
Zobacz też: Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka