Makowiec z białego maku. Takiego ciasta na pewno nie jadłeś! Urozmaić swoje świąteczne wypieki

Makowiec z białego maku to ciasto, którego być może nigdy nie miałeś okazji skosztować. Podczas świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj pieczemy makowca z klasycznym czarnym makiem. Koniecznie zobacz przepisy z białą wersją maku.

Makowiec z białym makiem z puszki - smak może pozytywnie zaskoczyć!

Makowiec z białym makiem z puszki może zaskakiwać. Zazwyczaj makowiec kojarzy nam się z ciemnym makiem. Biały makowiec nie jest, aż tak popularny, a szkoda. Jest wyśmienity w smaku i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Przejdźmy do receptury:

Makowiec z białego maku - przepis krok po kroku:

(Składniki na około 3 strucle)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 1 żółtko + 2 całe jajka
  • 25 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1/4 szklanki śmietany 18-procentowej
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła

Masa makowa biała:

  • 400 g białego maku
  • około 5 fig
  • 150 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • około 6 łyżek startych migdałów
  • 50 g orzechów
  • 2-3 łyżki miodu

Składniki dodatkowe:

  • skórka pomarańczowa
  • płatki migdałowe
  • polewa czekoladowa

Makowiec z białego i czarnego maku. Zdjęcie ilustracyjneMakowiec z białego i czarnego maku. Zdjęcie ilustracyjne istock / Peter_Horvath

Wykonanie:

  1. Mak włóż do garnka. Zalej wrzącą wodą. Mak gotuj na małym ogniu. Do momentu wygotowania wody.
  2. Wystudź mak i zmiel 3 razy.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem. Później dodaj miód.
  5. Dodaj zmielony mak i posiekane bakalie.
  6. Wszystko wymieszaj.
  7. Ubij białka na sztywno. Wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami.
  8. Masło rozpuść i wystudź. Jajka wbijaj do miski.
  9. Dołóż cukier i utrzyj na biały puch.
  10. Dodaj drożdże, masło, mleko i sól.
  11. Całość dokładnie wymieszaj.
  12. Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj. Zagnieć dokładnie ciasto. Przełóż do naczynia i odstaw do lodówki na noc.
  13. Kolejnego dnia wyjmij i podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą. Posmaruj masą makową i zawiń w roladę. Pamiętaj o zachowaniu "pustego marginesu", aby ciasto się skleiło. Rolady zawiń w papier.
  14. Umieść je na blaszce do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
  15. Gdy ostygną, polej je polewą i ozdób dodatkami.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Makowiec japoński z białego maku - ciasto dla tych, którzy nie mają czasu

Makowiec japoński z białego maku to ciasto, które sprawdzi się idealnie w przededniu świątecznej gorączki przygotowań. Gotowanie, zakupy, prezenty i jeszcze ciasta... Lista przygotowań jest bardzo długo. Na szczęście poniższa propozycja jest smaczna, a do tego prosta i szybka. Przekonajcie się sami.

Przepis na orzechowy makowiec z białego maku w japońskiej odsłonie:

Składniki:

  • puszka masy makowej białej
  • 8-9 łyżek kaszy manny
  • 5-6 jajek
  • 2 jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka oleju waniliowego
  • 2-3 garści orzechów włoskich.

Składniki na polewę:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36-procentowej
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej gatunkowo
  • 3 garści orzechów laskowych (można dołożyć też płatki migdałowe)

Makowiec japoński. Zdjęcie ilustracyjneMakowiec japoński. Zdjęcie ilustracyjne ISTOCK / milanfoto

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik. Przygotuj tortownicę.
  2. Wymieszaj masę makową z kaszą.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Zalej zimną wodą i wyciśnij sok (aby nie stały się brązowe)
  5. Żółtka dokładnie wymieszaj z olejkiem waniliowym.
  6. Ubij białka na sztywno (dodaj odrobinę soli - to ułatwi wytworzenie się piany)
  7. Jabłka wyciągnij z wody i wymieszaj z białą masą makową.
  8. Dołóż ubite żółtka. Dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj.
  9. Stopniowo dodawaj białka - nie można wykonywać tego hurtem. Delikatnie wymieszaj.
  10. Przelej masę do formy. Piecz przez 45 minut. W trybie góra - dół.
  11. W międzyczasie przygotuj polewę. Czekoladę połam i dodaj do gorącej śmietanki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Polej ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na trzy godziny.

Wszystkie produkty, muszą być w pokojowej temperaturze.

Zobacz też: Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.