Czy płukać kapustę kiszoną przed gotowaniem? Lepiej będzie dodać do niej kilka przypraw

Kapusta kiszona to bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Ma silnie kwaśny smak, dlatego niektórzy płuczą ją przed jej użyciem. Nie trzeba tego robić. Aby złagodzić jej smak, zamiast płukania można zastosować inne metody. Podajemy kilka alternatywnych rozwiązań.

Kapusta kiszona gości na polskich stołach pod różnymi formami. Przyrządza się z niej surówki, zupy, bigosy i farsze do pierogów. Zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminę E, wapń, fosfor i naturalne przeciwutleniacze. Jej smak jest zazwyczaj bardzo intensywny, dlatego niektórzy ją opłukują przed użyciem. Nie jest to najlepsze rozwiązanie - zamiast tego można ją odcisnąć z soku i dodać kilka przypraw. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Nie trzeba płukać kapusty przed gotowaniem. Intensywny smak można złagodzić w inny sposób

Przed dodaniem kapusty kiszonej do bigosu czy kapuśniaku jej płukanie jest zbędne. Kiedy jest zbyt mocno kwaśna, wystarczy dobrze odcisnąć ją z soku albo wymieszać z białą kapustą - w ten sposób złagodzi się jej smak. W połączeniu z białą kapustą nie będzie tak mocno kwaśna, a pozostanie wyrazista w smaku. W jakich proporcjach powinno łączyć się kapusty? Biała kapusta powinna zostać połączona z kiszoną w proporcji 1:2.

Płukanie kapusty kiszonej pod bieżącą wodą może pozbawić ją smaku i aromatu, dlatego lepiej zrezygnować z tej czynności.

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Do potraw z kapustą dodawaj te przyprawy - dodadzą smaku i aromatu

Dania z kapustą kiszoną warto przyprawiać kminkiem, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Poza tym w potrawach z kapustą sprawdza się też kminek. Te przyprawy podbijają smak kapusty i sprawiają, że dania z nią przyrządzane są niezwykle aromatyczne. Oprócz tego ułatwiają trawienie, dlatego powinno się je zawsze dodawać do kapuścianych potraw. Kolejną ważną przyprawą będą suszone grzyby - można dodawać je zarówno do zup, jak i do bigosów i farszy na pierogi.

Syrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawySyrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: