Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety serowe to propozycja, którą możemy wykorzystać na różne okazje. Co więcej, różnorodność serów pozwala na łączenie smaków, poszukiwanie odpowiednich dodatków oraz tworzenie własnych kompozycji. Dzięki temu możemy podawać je w formie lekkiego obiadu, przekąski na ciepło podczas imprez, lub jako element romantycznej kolacji. Wszystko zależy od nas.
Jak lepić pierogi? Pani Bożenka z baru mlecznego podpowiada szybki trik
Kotlety serowe. Przepis na udaną randkę przy świecach
Na co dzień duża liczba obowiązków, szybkie tempo, brak czasu sprawiają, że na przygotowanie romantycznej kolacji przy świecach nie mamy już siły. Aby móc jednak spędzić miło wieczór wystarczy ser i kilka dodatków. W ten sposób zdążymy przyrządzić romantyczną kolację w czasie kiedy partnerka lub partner pójdą akurat pod prysznic.
Składniki:
- 700 g wędzonego żółtego sera w kawałku (lub innego ulubionego),
- 2 jajka,
- bułka tarta
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- olej.
Dodatki:
- konfitura z żurawiny, malin, moreli, lub porzeczki
- sałatka z sosem winegret.
Sałatka:
- 4 liście sałaty lodowej,
- pomidor,
- połowa papryki,
- mała cebula,
- gruszka,
- oliwa z oliwek,
- ocet jabłkowy,
- miód,
- sól,
- pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić własnoręcznie masę makową? Przepis niezbędny do świątecznej strucli
Kotlety serowe z dodatkami. Sposób przygotowania
- Ser kroimy w grube plastry.
- Jajka rozbijamy z solą i pieprzem. Wkładamy ser.
- Bułkę tartą przesypujemy do głębokiego talerza. Obtaczamy umoczone w jajku plastry sera. Dokładnie panierujemy.
- Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy na średnim ogniu kotlety serowe z obu stron, do momentu aż będą złociste.
- W tym czasie myjemy wszystkie warzywa oraz gruszkę, kroimy w kostkę. W małej miseczce mieszamy ocet, miód, oliwę, sól i pieprz. Skrapiamy sosem sałatkę i gotowe.
Zapalamy świece, stawiamy sałatkę i podajemy kotlety. Najlepiej smakują na gorąco. Jeśli chcemy, aby ser nie był ciągnący w środku, lecz się rozpływał, najlepiej wykorzystać tym camembert.