Kotlety serowe - przepis na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie zajmie kilka minut

Kotlety serowe to nie tylko wegetariańska alternatywa klasycznych mielonych. Decydując się na ich przyrządzenie, możemy je podać jako ciepłą przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, lub kolację przy świecach. Najlepiej smakują w połączeniu z żurawinową konfiturą lub lekką sałatką z sosem winegret.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety serowe to propozycja, którą możemy wykorzystać na różne okazje. Co więcej, różnorodność serów pozwala na łączenie smaków, poszukiwanie odpowiednich dodatków oraz tworzenie własnych kompozycji. Dzięki temu możemy podawać je w formie lekkiego obiadu, przekąski na ciepło podczas imprez, lub jako element romantycznej kolacji. Wszystko zależy od nas.

Kotlety serowe. Przepis na udaną randkę przy świecach

Na co dzień duża liczba obowiązków, szybkie tempo, brak czasu sprawiają, że na przygotowanie romantycznej kolacji przy świecach nie mamy już siły. Aby móc jednak spędzić miło wieczór wystarczy ser i kilka dodatków. W ten sposób zdążymy przyrządzić romantyczną kolację w czasie kiedy partnerka lub partner pójdą akurat pod prysznic.

Składniki:

  • 700 g wędzonego żółtego sera w kawałku (lub innego ulubionego),
  • 2 jajka,
  • bułka tarta
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • olej.

Dodatki:

  • konfitura z żurawiny, malin, moreli, lub porzeczki
  • sałatka z sosem winegret.

Sałatka:

  • 4 liście sałaty lodowej,
  • pomidor,
  • połowa papryki,
  • mała cebula,
  • gruszka,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet jabłkowy,
  • miód,
  • sól,
  • pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety serowe z dodatkami. Sposób przygotowania

  1. Ser kroimy w grube plastry.
  2. Jajka rozbijamy z solą i pieprzem. Wkładamy ser.
  3. Bułkę tartą przesypujemy do głębokiego talerza. Obtaczamy umoczone w jajku plastry sera. Dokładnie panierujemy.
  4. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy na średnim ogniu kotlety serowe z obu stron, do momentu aż będą złociste.
  5. W tym czasie myjemy wszystkie warzywa oraz gruszkę, kroimy w kostkę. W małej miseczce mieszamy ocet, miód, oliwę, sól i pieprz. Skrapiamy sosem sałatkę i gotowe.

Zapalamy świece, stawiamy sałatkę i podajemy kotlety. Najlepiej smakują na gorąco. Jeśli chcemy, aby ser nie był ciągnący w środku, lecz się rozpływał, najlepiej wykorzystać tym camembert.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.