Kopytka - przepis od gospodyni proboszcza, która używa konkretnych ziemniaków. "Za ten smak żywcem ją wezmą do nieba"

Kopytka to potrawa, którą każdy zna i lubi. Najlepsze kopytka są jędrne i delikatne jednocześnie, a pani Henia, gospodyni proboszcza dokładnie takie robi, a ksiądz i wszyscy jego przyjaciele zapowiadają pani Heni rychłe zbawienie, za sprawą właśnie pysznych kopytek. Jaki jest jej sekret? Oczywiście proporcje, ale także konkretne ziemniaki. Muszą być mączyste.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kopytka pani Heni są sławne w całej parafii, ponieważ przy każdej okazji, takiej jak spotkania wspólnot lub podczas dostarczania paczek dla potrzebujących, zawsze są kopytka. I to takie kopytka, które miłośnikom ziemniaczanych dań mogą śnić się po nocach. Delikatne i jędrne, po prostu rozpływające się w ustach. Pani Henia zaczyna od ziemniaków i na rynku dość długo wybiera ziemniaki życia . Stawia bowiem na mączyste rodzaje takie jak Bryza, Ametyst, Justa czy Honorata. W marketach takie ziemniaki znajdziemy z oznaczeniem 'C'.

Makowiec - zdjęcie ilustracyjneMakowiec bez zawijania. Prosty przepis na świąteczne ciasto

Kopytka - przepis od gospodyni proboszcza

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą to być ziemniaki z poprzedniego dnia)
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę. Następnie wbij jajka i dodaj 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej i sól. Zacznij zagniatać.
  2. Jeśli masa ziemniaczana jest dość luźna, dosyp pozostałą mąkę. Jeśli wciąż uważasz, że konsystencja nie jest dostatecznie zwarta - dodaj mąkę ziemniaczaną (nie zawsze trzeba ją dodawać).
  3. Wyrobione ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na wałek średnicy ok. 3 cm i pstrym nożem wycinaj pod skosem kluseczki w kształcie rombów. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną masła. Wrzucaj partiami kopytka i od razu mieszaj od dna, żeby nie przywarły. Pamiętaj, że woda nie powinna mocno się gotować - wówczas kopytka mogą się rozkleić. 
  5. Po ok. 2-3 minutach od wypłynięcia, wyjmij kopytka na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zrób gołąbki z tym farszem, a będą smakować jak u mamy! Ania Starmach zdradza sekret tak rewelacyjnego smakuGołąbki z tym farszem będą smakować jak u mamy! Ania Starmach zdradza sekret smaku

Więcej o: