-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić flaki? Przepis jest prosty, a sekret dziadka wyniesie danie na wyżyny smaku. "Dobre flaki mają kleić usta"
Jak zrobić flaki? Przepis jest prosty, a sekret dziadka wyniesie danie na wyżyny smaku. "Dobre flaki mają kleić usta"
Flaki to potrawa, która kojarzy się z uroczystościami rodzinnymi i przywodzi na myśl czasy szlacheckie, kiedy właśnie tą zupą zajadali się nasi przodkowie w żupanach. Przepis na flaki jest prosty, ale diabeł tkwi w szczegółach i kilka szczegółów, które zdradził mi przed laty mój dziadek, sprawiają że flaki wychodzą po prostu idealne. Kluczem jest oczywiście wywar - musi być bardzo bogaty.
Więcej przepisów na dania kuchni polskiej i staropolskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazata.pl
Co to są flaki? Wiele z nas odpowie po prostu, że to oczyszczone i pocięte krowie żołądki gotowane w rosole. Ach, jakież to uproszczenie! Flaki to potrawa, której potencjał jest nie do przecenienia, a zrobione odpowiednio mogą starać się o miano najlepszej polskiej potrawy. I chociaż przez niektórych nie są darzone głębokim uczuciem, tak przez znaczną większość po prostu uwielbiane. Jak zrobić flaki, żeby były esencjonalne, głębokie i po prostu pyszne? Zdradzę sekret mojego dziadka, który był w tym mistrzem i długo gotował wywar. Na trzech mięsach z mnóstwem warzyw. Potem takie flaki naprawdę "kleiły usta".
Jak zrobić flaki? Przepis dziadka na esencjonalny wywar
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych (najlepiej mrożonych)
- 500 g wołowiny z kością
- 2 ćwiartki z kurczaka
- golonka z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- por
- 2 cebule
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mielony imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, ostra papryka
- mąka i masło na zasmażkę
Sposób wykonania:
- Zacznij od flaków. Pozostaw je do rozmrożenia, następnie włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i odcedź. Następnie zalej czystą wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości z dodatkiem soli i liści laurowych.
- Do garnka włóż mięso i zalej całość zimną wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
- Warzywa obierz i dodaj do zupy (1 marchewkę pozostaw, i jedną cebulę opal nad palnikiem). Gotuj na minimalnym ogniu, aż mięso, zwłaszcza wołowina, będzie całkiem miękkie.
- Z wywaru wyjmij mięso i warzywa. Następnie przełóż do rosołu ugotowane flaki (wcześniej zachowaj 1 szklankę wody, w której się gotowały) i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czubatą łyżeczką gałki i imbiru. Dodaj także majeranek.
- Wołowinę ugotowaną w rosole pokrój i dodaj do garnka z flakami. Możesz dodać także mięso z kurczaka i indyka albo zachowaj je na później do pierogów lub pasztetu.
- Dodaj marchewkę startą na tarce oraz drobno pokrojoną cebulę podsmażoną na złoty kolor na odrobinie masła.
- Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Czubatą łyżkę masła rozpuść na patelni i dodaj łyżkę mąki. Za pomocą łopatki dokładnie całość wymieszaj tak, by nie było grudek. Następnie dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli chcesz dodać flakom jeszcze więcej "kleistości", dodaj szklankę wywaru z gotowania żołądków.
Tak przygotowane flaki to do dziś hit każdej rodzinnej imprezy w moim domu. Świetnie smakują z kromką świeżego pieczywa.