Kompot z suszonych owoców. Staropolski przepis na Wigilię, któremu nie trzeba poświęcać wiele czasu

Kompot z suszonych owoców to nieodłączny dodatek wigilijnej wieczerzy, którą przygotowywano w dawnych czasach. Na ten tradycyjny smak czekało się zawsze cały rok i wtedy działa się magia. Jak zrobić tradycyjny kompot z suszu? Przepis znajdziecie poniżej.
Zobacz wideo

Tradycyjna Wigilia dla wielu nie może obejść się bez kompotu z suszonych owoców. Jego smak jest niepowtarzalny i zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Ogromną zaletą kompotu z suszu jest prostota. Co więcej, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego podczas przedświątecznych zawirowań śmiało można, poświęcić kilka minut, a efekt będzie niesamowity.

Kompot z suszonych owoców. Przepis staropolski

Aby odtworzyć smaki z dawnych lat, należy przede wszystkim zastanowić się, co było w zasięgu naszych babć i dziadków. Choć obecnie można znaleźć przepisy na kompot z suszu zawierające figi, daktyle oraz inne egzotyczne owoce, to jednak typowo polskie połączenie to jabłka, gruszki czy śliwki. Dlatego staropolski przepis wygląda następująco:

Składniki:

  • 300 g suszonych lub wędzonych śliwek,
  • 400 g suszonych jabłek,
  • 250 g suszonych gruszek,
  • 5 goździków,
  • miód.

Dla miłośników korzennych smaków polecamy dodanie laski cynamonu. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kompot z suszu. Przepis krok po kroku

  1. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy do namoczenia na całą noc lub na kilka godzin.
  2. Odsączamy owoce i zalewamy świeżą wodą. Wrzucamy goździki. Gotujemy około trzydziestu minut.
  3. Po tym czasie odstawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. 

Kompotu nie słodzimy, aby się nie zepsuł. Jeśli chcemy, aby był nieco słodszy, należy dodać miodu lub cukru tuż przed podaniem. Jeśli nie mamy czasu lub zapomnieliśmy namoczyć owoców, należy je po prostu dłużej gotować. Zbyt intensywny smak można rozcieńczyć, dolewając nieco wody.

Przygotowany kompot z suszonych owoców w wielu domach podawany jest z uprzednio ugotowanych grochem. W tym celu wrzucamy do talerza kilka sztuk grochu i zalewamy kompotem. Dzięki temu powstaje regionalne danie w Boże Narodzenie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.