Czy barszcz na święta można zrobić wcześniej i zamrozić? Zwróć uwagę na składniki - możesz się zatruć

Przed świętami mamy na głowie mnóstwo gotowania i żeby ze wszystkim zdążyć i nie zwariować, niektóre potrawy wcześniej mrozimy. O ile mrożenie pierogów i uszek jest jak najbardziej w porządku, tak sprawa się komplikuje, kiedy chcemy zamrozić barszcz czerwony albo grzybowy. Czy to na pewno dobry pomysł? Podpowiadamy, jak zrobić to dobrze.

Więcej wskazówek przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mrożenie jedzenia to chyba najłatwiejszy i najbardziej skuteczny sposób przechowywania żywności. Zamrozić możemy nie tylko mięso, czy pierogi, ale także ciasta oraz zupy. Jednak z tymi zupami może być problem, ponieważ niektóre dodatki nie lubią mrożenia. Dziś podpowiemy, czy barszcze na święta można zrobić już dziś i zamrozić, bez ryzyka zatrucia i rozczarowania.

Czy barszcz można zrobić przed świętami i zamrozić?

Co region to barszcz i chociaż w Polsce na święta Bożego Narodzenia najczęściej jada się barszcz czerwony, to są miejsca, gdzie stawia się na grzybową kwaśnicę, czy barszcz grzybowy zalewany żurem. Który z nich najlepiej zamrozić? Oczywiście barszcz czerwony, ale pod warunkiem, że jest "czysty". Co znaczy "czysty"? Znaczy to, że wywar nie został zaprawiony śmietaną ani jajkami. To właśnie czysty barszcz najczęściej gotuje się w polskich domach, ponieważ ma to być postne danie - bez mięsa i nabiału. Postny jest także żur grzybowy, ale jego mrożenie zdecydowanie odradzamy - zakwas źle znosi proces mrożenia i zjedzenie takiej potrawy może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Jest jednak pewien łatwy sposób, dzięki któremu możemy zamrozić każdą zupę. Chodzi oczywiście o mrożenie samego wywaru - bez zaprawiania śmietaną, mlekiem, ani jajkiem. Wystarczy zamrozić sam wywar, a zaprawić go tuż przed podaniem. Więc jeśli chcesz wcześniej przygotować barszcz czerwony - śmiało, możesz włożyć zupę do zamrażalnika. Jeśli z kolei chcesz zrobić tak z żurem grzybowym - do zamrażalnika włóż sam wywar z grzybów i włoszczyzny. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.