Kiedy zacząć przygotowanie wigilijnych potraw? Część można zrobić wcześniej i nie czekać do 24 grudnia

Przygotowanie dwunastu potraw na wigilijny stół może stać się nie lada wyzwaniem. Najlepiej zaplanować sobie wcześniej, co będziemy szykować i kiedy można się za to zabrać. Wiele bożonarodzeniowych dań dobrze jest przyrządzić kilka tygodni przed świętami - dzięki temu tuż przed Wigilią nie będzie trzeba się spieszyć.

Adwent to czas, kiedy można zacząć planować potrawy na wigilijny stół. Arcytrudnym zadaniem byłoby przygotowanie dwunastu potraw jednego dnia, dlatego najlepiej jest rozłożyć sobie to w przeciągu kilku tygodni. Wiele dań można zamrozić, inne, tak jak pierniki, mogą czekać odłożone w pudełku na święta.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Trzy tygodnie wcześniej można przygotować uszka i pierogi

Uszka do barszczu wigilijnego dobrze jest zrobić kilka tygodni przed świętami. Włożone do zamrażarki mogą leżeć tam do wieczerzy wigilijnej. Wystarczy odgrzać uszka tuż przed podaniem barszczu. Analogicznie można postąpić z pierogami - najlepiej przygotować je trzy tygodnie wcześniej, zamrozić i odgrzać tuż przed podaniem.

Pierniki najlepiej upiec dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem

Dwa lub trzy tygodnie przed świętami dobrze jest upiec pierniczki i tradycyjny piernik. Po udekorowaniu, pierniki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z kolei ciasto piernikowe najlepiej będzie przełożyć powidłami i udekorować lukrem czy polewą przed samą Wigilią.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Tydzień przed Wigilią warto przygotować zakwas na barszcz

Zakwas na wigilijny barszcz można naszykować tydzień przed świętami. Należy wstawić go do lodówki, gdzie będzie czekał na ugotowanie barszczu. Oprócz tego, kilka dni wcześniej można przyszykować kapustę z grzybami - dzięki temu my zaoszczędzimy czasu, a składniki się przegryzą. Około dwóch dni przed świętami dobrze jest naszykować śledzie, rybę po grecku i sałatkę jarzynową. Dzień przed Wigilią można upiec sernik, przygotować kutię i kompot z suszu.

To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnikaTo robisz źle w kuchni według Pascala. Na liście mycie mięsa i obsługa piekarnika

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: