Jak zrobić ocet jabłkowy? Warto poznać domowy przepis, dzięki któremu zadbamy nie tylko o pyszny smak potraw, ale również o dobrą kondycję włosów i odpowiedni poziom cukru we krwi. To nie wszystko. Jakie właściwości ma ocet z jabłek i jak go przyrządzić?
Przygotowanie własnego octu jabłkowego nie jest trudne. Ważne, aby posiadać owoce ekologiczne, bez nawozu, dzięki temu będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Prostota wykonania sprawia, że cały proces nie zajmie nam zbyt wiele czasu.
Składniki:
W przepisie celowo nie używamy cukru, dzięki temu ocet będzie znacznie zdrowszy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kiedy już przyrządzimy domowy ocet jabłkowy, możemy go wykorzystać nie tylko w kuchni. Zawarte w nim witaminy oraz minerały wspierają układ odpornościowy. Ocet jabłkowy wspomaga trawienie, co więcej dodawanie go do posiłku sprawia, że szybciej zyskamy uczucie sytości. Włączenie octu do codziennej diety wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi oraz obniża cholesterol.
Ocet jabłkowy to naturalny probiotyk. Wypicie szklanki przegotowanej wody z łyżką octu jabłkowego może złagodzić ból brzucha, zwalczy bakterie oraz wzmocni odporność.
Kolejną zaletą octu jabłkowego jest jego pozytywny wpływ na skórę i włosy. Wcierając go w skalp, pozbędziemy się problemu nadmiernego przetłuszczania, przyspieszymy porost włosów i pozbędziemy łupieżu.