Jak zrobić ocet jabłkowy? Domowy przepis na naturalny probiotyk. Sprawdzi się także do pielęgnacji włosów

Jeśli nie przepadamy za klasyczną wersją octu jako dodatek do codziennej kuchni, warto dowiedzieć się jak zrobić ocet jabłkowy. Ta alternatywna wersja, jest nie tylko bardziej smaczna, ale przede wszystkim niesie ze sobą wiele wartości prozdrowotnych. Domowy ocet jabłkowy przyda się także w pielęgnacji skóry, czy włosów. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie.
Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Jak zrobić ocet jabłkowy? Warto poznać domowy przepis, dzięki któremu zadbamy nie tylko o pyszny smak potraw, ale również o dobrą kondycję włosów i odpowiedni poziom cukru we krwi. To nie wszystko. Jakie właściwości ma ocet z jabłek i jak go przyrządzić? 

Potrawy wigilijneKiedy zacząć przygotowania potraw na wigilijny stół? Podpowiadamy

Jak zrobić ocet jabłkowy. Przepis krok po kroku

Przygotowanie własnego octu jabłkowego nie jest trudne. Ważne, aby posiadać owoce ekologiczne, bez nawozu, dzięki temu będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Prostota wykonania sprawia, że cały proces nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • kg ekologicznych jabłek,
  • półtora litra przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 4 łyżki miodu.

W przepisie celowo nie używamy cukru, dzięki temu ocet będzie znacznie zdrowszy.

Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znaszWachowicz używa tej mieszanki przypraw w cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz

Ocet jabłkowy. Sposób przygotowania

  1. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy ogonki, wydrążamy pestki. Dzielimy jabłka na ćwiartki.
  2. Do wysokiego, czystego i wyparzonego słoika wrzucamy owoce ze skórką.
  3. Zalewamy jabłka przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem miodu. 
  4. Należy zakryć wszystkie owoce. Im więcej wody tym lepiej.
  5. Słój zakrywamy ściereczką. Zaciskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około sześć tygodni.
  6. Przez pierwsze siedem dni mieszamy ocet trzy razy dziennie za pomocą długiej drewnianej łyżki.
  7. Kiedy po tygodniu jabłka opadną na dno, nie mieszamy już octu.
  8. Po upływie sześciu tygodni zdejmujemy ściereczkę i szczelnie zakręcamy ocet. Odstawiamy go w chłodne miejsce na miesiąc, aby dojrzał.
  9. Po tym czasie przelewamy całość przez gazę do butelek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić ciasto na gofry według Ani StarmachAnia Starmach tym razem przesadziła - pokazała przepis na najlepsze gofry

Ocet jabłkowy. Właściwości

Kiedy już przyrządzimy domowy ocet jabłkowy, możemy go wykorzystać nie tylko w kuchni. Zawarte w nim witaminy oraz minerały wspierają układ odpornościowy. Ocet jabłkowy wspomaga trawienie, co więcej dodawanie go do posiłku sprawia, że szybciej zyskamy uczucie sytości. Włączenie octu do codziennej diety wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi oraz obniża cholesterol.

Ocet jabłkowy to naturalny probiotyk. Wypicie szklanki przegotowanej wody z łyżką octu jabłkowego może złagodzić ból brzucha, zwalczy bakterie oraz wzmocni odporność.

Kolejną zaletą octu jabłkowego jest jego pozytywny wpływ na skórę i włosy. Wcierając go w skalp, pozbędziemy się problemu nadmiernego przetłuszczania, przyspieszymy porost włosów i pozbędziemy łupieżu.

Więcej o: