Przepis na postny barszcz czerwony z książki kucharskiej z 1985 roku. Jego sekretem jest szklanka aromatycznego soku

Nasz redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio starą książkę kucharską "Dobra kuchnia", wydaną w 1985 roku. Oprócz przepisów na charakterystyczne dania PRLu, na pożółkłych kartach widnieje przepis na postny barszcz czerwony. Ten smak z pewnością przeniesie was w czasie do wspomnień ze świąt spędzanych u babci.

Więcej przepisów ze starych książek kucharskich znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Stare książki kucharskie to prawdziwe skarby. Nasza redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio "Dobrą kuchnię" wydaną w 1985 roku przez wydawnictwo "WATRA". Jakież tam są cudeńka! Dziś jednak skupimy się trochę na zbliżających świętach i zaprezentujemy przepis na barszcz postny, który jako mała dziewczynka zajadałam ze smakiem, siedząc babci na kolanach przy choince. Jego smak pobudza wyjątkowy sok - oczywiście chodzi o sok z kiszonych pomidorów, czyli zakwas. 

Książka kucharska z 1985 rokuKsiążka kucharska z 1985 roku Fot. Redakcja

Barszcz czerwony postny - przepis sprzed 37 lat

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 250 g włoszczyzny
  • 500 g buraków
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • do podania natka pietruszki lub koperek

Książka kucharska z 1985 rokuKsiążka kucharska z 1985 roku Fot. Redakcja

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania suszonych grzybów. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Kiedy już napęcznieją, ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Możesz dodać odrobinę soli oraz listek laurowy. 
  2. Włoszczyznę oraz buraki obierz i pokrój. Następnie włóż do garnka i zalej wodą (6 szklanek). Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie odcedź.
  3. Kiedy grzyby będą już miękkie, wyjmij je z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie połącz wywar grzybowy z wywarem warzywnym. Dodaj grzyby oraz szklankę zakwasu (tutaj pisaliśmy o tym, jak zrobić zakwas buraczany).
  4. Barszcz gotuj jeszcze przez jakiś czas na umiarkowanym ogniu, następnie dopraw do smaku przyprawami. Podawaj w towarzystwie uszek z farszem grzybowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.