Nasz redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio starą książkę kucharską "Dobra kuchnia", wydaną w 1985 roku. Oprócz przepisów na charakterystyczne dania PRLu, na pożółkłych kartach widnieje przepis na postny barszcz czerwony. Ten smak z pewnością przeniesie was w czasie do wspomnień ze świąt spędzanych u babci.
3
wjarek / shutterstock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów ze starych książek kucharskich znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Stare książki kucharskie to prawdziwe skarby. Nasza redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio "Dobrą kuchnię" wydaną w 1985 roku przez wydawnictwo "WATRA". Jakież tam są cudeńka! Dziś jednak skupimy się trochę na zbliżających świętach i zaprezentujemy przepis na barszcz postny, który jako mała dziewczynka zajadałam ze smakiem, siedząc babci na kolanach przy choince. Jego smak pobudza wyjątkowy sok - oczywiście chodzi o sok z kiszonych pomidorów, czyli zakwas.
Książka kucharska z 1985 rokuFot. Redakcja
Barszcz czerwony postny - przepis sprzed 37 lat
Składniki:
20 g suszonych grzybów
250 g włoszczyzny
500 g buraków
1 szklanka zakwasu z buraków
sól, pieprz i cukier do smaku
do podania natka pietruszki lub koperek
Książka kucharska z 1985 rokuFot. Redakcja
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania suszonych grzybów. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Kiedy już napęcznieją, ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Możesz dodać odrobinę soli oraz listek laurowy.
Włoszczyznę oraz buraki obierz i pokrój. Następnie włóż do garnka i zalej wodą (6 szklanek). Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie odcedź.
Kiedy grzyby będą już miękkie, wyjmij je z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie połącz wywar grzybowy z wywarem warzywnym. Dodaj grzyby oraz szklankę zakwasu (tutaj pisaliśmy o tym, jak zrobić zakwas buraczany).
Barszcz gotuj jeszcze przez jakiś czas na umiarkowanym ogniu, następnie dopraw do smaku przyprawami. Podawaj w towarzystwie uszek z farszem grzybowym.