Więcej przepisów ze starych książek kucharskich znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Stare książki kucharskie to prawdziwe skarby. Nasza redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio "Dobrą kuchnię" wydaną w 1985 roku przez wydawnictwo "WATRA". Jakież tam są cudeńka! Dziś jednak skupimy się trochę na zbliżających świętach i zaprezentujemy przepis na barszcz postny, który jako mała dziewczynka zajadałam ze smakiem, siedząc babci na kolanach przy choince. Jego smak pobudza wyjątkowy sok - oczywiście chodzi o sok z kiszonych pomidorów, czyli zakwas.
Książka kucharska z 1985 roku Fot. Redakcja
Barszcz czerwony postny - przepis sprzed 37 lat
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów
- 250 g włoszczyzny
- 500 g buraków
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- sól, pieprz i cukier do smaku
- do podania natka pietruszki lub koperek
Książka kucharska z 1985 roku Fot. Redakcja
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania suszonych grzybów. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Kiedy już napęcznieją, ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Możesz dodać odrobinę soli oraz listek laurowy.
- Włoszczyznę oraz buraki obierz i pokrój. Następnie włóż do garnka i zalej wodą (6 szklanek). Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie odcedź.
- Kiedy grzyby będą już miękkie, wyjmij je z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie połącz wywar grzybowy z wywarem warzywnym. Dodaj grzyby oraz szklankę zakwasu (tutaj pisaliśmy o tym, jak zrobić zakwas buraczany).
- Barszcz gotuj jeszcze przez jakiś czas na umiarkowanym ogniu, następnie dopraw do smaku przyprawami. Podawaj w towarzystwie uszek z farszem grzybowym.