Przepis na biszkopt. Totalnie prosty i bez zakalca. Z powodzeniem upiecze go każdy amator

Przepis na biszkopt zazwyczaj nie jest zbyt skomplikowany. Jednak mimo to zdarza się, że ostatecznie wychodzi zakalec, albo ciasto nie jest wystarczająco puszyste. Jak je upiec, aby wyszło idealnie? Jest kilka ważnych zasad.
Zobacz wideo Szarlotka królewska

Sprawdzony przepis na biszkopt to podstawa wielu domowych deserów. To wyjątkowo puszyste ciasto smakuje obłędnie z dodatkiem kremu i owoców. Miłośnicy czekolady mogą dodać nieco gorzkiego kakao i stworzyć bazę do wyśmienitego tortu. 

Przepis na biszkopt bez zakalca

Aby ciasto było niczym puszysta gąbeczka warto poznać kilka wskazówek. Po pierwsze temperatura składników. Zanim rozpoczniemy przygotowania do wypiekania ciasta, upewnijmy się, że jajka wyjęte z lodówki osiągnęły temperaturę pokojową. Po drugie, sól, dodajemy jej szczyptę do białek, które będziemy miksować na sztywną pianę.

Kolejną ważną kwestią jest moment dodawania cukru. Nie wrzucamy go od razu do białek, ale dopiero kiedy uzyskamy białą pianę. Wtedy stopniowo po łyżce wsypujemy cukier. Ta zasada sprawi, że nie obciążymy biszkoptu i wyrośnie na puszyste ciasto.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na puszysty biszkopt. Sposób przygotowania

  1. Rozbijamy jajka. Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy je do wysokiej misy.
  2. Do białek wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na najszybszych obrotach.
  3. Kiedy powstanie biała piana, dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy, aż powstanie sztywna, szklista piana, która nie wypadnie z miski, kiedy odwrócimy ją do góry dnem.
  4. Do żółtek wsypujemy całą torebkę cukru waniliowego. Ubijamy za pomocą miksera.
  5. Do piany wlewamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.
  6. Mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Należy to robić powoli i delikatnie, aż znikną wszystkie grudki.
  7. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Więcej o: