Sprawdzony przepis na biszkopt to podstawa wielu domowych deserów. To wyjątkowo puszyste ciasto smakuje obłędnie z dodatkiem kremu i owoców. Miłośnicy czekolady mogą dodać nieco gorzkiego kakao i stworzyć bazę do wyśmienitego tortu.
Aby ciasto było niczym puszysta gąbeczka warto poznać kilka wskazówek. Po pierwsze temperatura składników. Zanim rozpoczniemy przygotowania do wypiekania ciasta, upewnijmy się, że jajka wyjęte z lodówki osiągnęły temperaturę pokojową. Po drugie, sól, dodajemy jej szczyptę do białek, które będziemy miksować na sztywną pianę.
Kolejną ważną kwestią jest moment dodawania cukru. Nie wrzucamy go od razu do białek, ale dopiero kiedy uzyskamy białą pianę. Wtedy stopniowo po łyżce wsypujemy cukier. Ta zasada sprawi, że nie obciążymy biszkoptu i wyrośnie na puszyste ciasto.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.