Ryba po grecku to klasyczne danie, które zawsze znajdzie się na świątecznym stole. Nie można o nim absolutnie zapomnieć, bo może to wywołać oburzenie wśród jej smakoszy. Magda Gessler podkręca smak dania tymi dodatkami. Według niej tak smakuje lepiej.
Fot. Shutterstock, Jacek Chabraszewski / Instagram @magdagessler_official
REKLAMA
REKLAMA
Ryba po grecku to potrawa, która zawsze znajdzie miejsce nie tylko na stole wigilijnym, a także w naszych żołądkach. Zazwyczaj przyrządzana jest jedynie w towarzystwie marchwi i pietruszki może być smaczna również z innymi dodatkami. Magda Gessler na kanale YouTube pokazała jak ona ją przygotowuje. Restauratorka przyrządza ją w bardzo południowym stylu. Oprócz klasycznych warzyw możemy znaleźć przy rybie cukinię, pieczonego bakłażana, pomidory i paprykę. Ta wersja jest aromatyczna i bogata w liczne warzywa.
REKLAMA
Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler
Składniki
1 kg fileta lub polędwicy z dorsza (może być świeża lub mrożona),
4 bakłażany,
4 papryki czerwone
2 cukinie,
6 średnich pomidorów,
1 seler,
2 pietruszki,
2 marchewki,
6 ząbków czosnku,
250 ml oliwy z oliwek,
250 ml oleju rzepakowego,
mąka pszenna,
sól,
pieprz,
kmin,
ostra papryka,
2 pęczki świeżej kolendry lub natki pietruszki,
250 ml koncentratu pomidorowego,
sok z 12 cytryn.
Sposób przygotowania
Do garnka wlej oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę należy do niego włożyć obrane ząbki czosnku. Gdy stanie się różowy trzeba natychmiast wyciągnąć go z garnka. W innym przypadku tłuszcz może się stać gorzki.
Dzień przed przystąpieniem do robienia ryby po grecku powinno się ją zamarynować cebulą i solą. Dodatkowo upiecz wcześniej takie warzywa jak pomidory, papryka i bakłażan.
Zamarynowaną rybę oczyść z cebuli i panieruj w mące. Następnie smaż do delikatnego rumianego koloru. Gdy ryba się usmaży przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
W czasie gdy ryba się smaży wylej na patelnię olej, aby podsmażyć starte warzywa korzenne.
Seler umieść na patelni i podsmaż. Następnie to samo zrób z marchewką, pietruszką i cukinią.
Do miski umieść koncentrat pomidorowy i wlej do niego sok z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i dolej odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
Przysmażone warzywa umieść w misce, dodaj do nich bakłażan i rwane pieczone pomidory.
Warzywa połącz z koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
Część ostudzonej ryby wyjmij z naczynia. Na dnie ułóż jej kilka kawałków i przekładaj zrobioną przed chwilą masą. Udekoruj posiekaną świeżą pietruszką lub kolendrą.
Tak przygotowaną rybę umieść w rozgrzanym do 120°C piekarniku i piecz przez około 45 minut.