• Link został skopiowany

Tego nie znajdziesz w klasycznym przepisie. Ryba Magdy Gessler jest nie tylko bogata w smak

Ryba po grecku to klasyczne danie, które zawsze znajdzie się na świątecznym stole. Nie można o nim absolutnie zapomnieć, bo może to wywołać oburzenie wśród jej smakoszy. Magda Gessler podkręca smak dania tymi dodatkami. Według niej tak smakuje lepiej.
Tego nie znajdziesz w klasycznym przepisie. Ryba po grecku Magdy Gessler jest nie tylko bogata w smak. Dodatki zaskakują
Fot. Shutterstock, Jacek Chabraszewski / Instagram @magdagessler_official

Ryba po grecku to potrawa, która zawsze znajdzie miejsce nie tylko na stole wigilijnym, a także  w naszych żołądkach. Zazwyczaj przyrządzana jest jedynie w towarzystwie marchwi i pietruszki może być smaczna również z innymi dodatkami. Magda Gessler na kanale YouTube pokazała jak ona ją przygotowuje. Restauratorka przyrządza ją w bardzo południowym stylu. Oprócz klasycznych warzyw możemy znaleźć przy rybie cukinię, pieczonego bakłażana, pomidory i paprykę. Ta wersja jest aromatyczna i bogata w liczne warzywa.

Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kg fileta lub polędwicy z dorsza (może być świeża lub mrożona),
  • 4 bakłażany,
  • 4 papryki czerwone
  • 2 cukinie,
  • 6 średnich pomidorów,
  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz,
  • kmin,
  • ostra papryka,
  • 2 pęczki świeżej kolendry lub natki pietruszki,
  • 250 ml koncentratu pomidorowego,
  • sok z 12 cytryn.
 

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę należy do niego włożyć obrane ząbki czosnku. Gdy stanie się różowy trzeba natychmiast wyciągnąć go z garnka. W innym przypadku tłuszcz może się stać gorzki.
  2. Dzień przed przystąpieniem do robienia ryby po grecku powinno się ją zamarynować cebulą i solą. Dodatkowo upiecz wcześniej takie warzywa jak pomidory, papryka i bakłażan.
  3. Zamarynowaną rybę oczyść z cebuli i panieruj w mące. Następnie smaż do delikatnego rumianego koloru. Gdy ryba się usmaży przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  4. W czasie gdy ryba się smaży wylej na patelnię olej, aby podsmażyć starte warzywa korzenne.
  5. Seler umieść na patelni i podsmaż. Następnie to samo zrób z marchewką, pietruszką i cukinią.
  6. Do miski umieść koncentrat pomidorowy i wlej do niego sok z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i dolej odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
  7. Przysmażone warzywa umieść w misce, dodaj do nich bakłażan i rwane pieczone pomidory.
  8. Warzywa połącz z koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
  9. Część ostudzonej ryby wyjmij z naczynia. Na dnie ułóż jej kilka kawałków i przekładaj zrobioną przed chwilą masą. Udekoruj posiekaną świeżą pietruszką lub kolendrą.
  10. Tak przygotowaną rybę umieść w rozgrzanym do 120°C piekarniku i piecz przez około 45 minut.
Więcej o: