Tego nie znajdziesz w klasycznym przepisie. Ryba Magdy Gessler jest nie tylko bogata w smak

Ryba po grecku to klasyczne danie, które zawsze znajdzie się na świątecznym stole. Nie można o nim absolutnie zapomnieć, bo może to wywołać oburzenie wśród jej smakoszy. Magda Gessler podkręca smak dania tymi dodatkami. Według niej tak smakuje lepiej.

Ryba po grecku to potrawa, która zawsze znajdzie miejsce nie tylko na stole wigilijnym, a także  w naszych żołądkach. Zazwyczaj przyrządzana jest jedynie w towarzystwie marchwi i pietruszki może być smaczna również z innymi dodatkami. Magda Gessler na kanale YouTube pokazała jak ona ją przygotowuje. Restauratorka przyrządza ją w bardzo południowym stylu. Oprócz klasycznych warzyw możemy znaleźć przy rybie cukinię, pieczonego bakłażana, pomidory i paprykę. Ta wersja jest aromatyczna i bogata w liczne warzywa.

Przepis na rybę po grecku Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kg fileta lub polędwicy z dorsza (może być świeża lub mrożona),
  • 4 bakłażany,
  • 4 papryki czerwone
  • 2 cukinie,
  • 6 średnich pomidorów,
  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz,
  • kmin,
  • ostra papryka,
  • 2 pęczki świeżej kolendry lub natki pietruszki,
  • 250 ml koncentratu pomidorowego,
  • sok z 12 cytryn.
 

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę należy do niego włożyć obrane ząbki czosnku. Gdy stanie się różowy trzeba natychmiast wyciągnąć go z garnka. W innym przypadku tłuszcz może się stać gorzki.
  2. Dzień przed przystąpieniem do robienia ryby po grecku powinno się ją zamarynować cebulą i solą. Dodatkowo upiecz wcześniej takie warzywa jak pomidory, papryka i bakłażan.
  3. Zamarynowaną rybę oczyść z cebuli i panieruj w mące. Następnie smaż do delikatnego rumianego koloru. Gdy ryba się usmaży przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  4. W czasie gdy ryba się smaży wylej na patelnię olej, aby podsmażyć starte warzywa korzenne.
  5. Seler umieść na patelni i podsmaż. Następnie to samo zrób z marchewką, pietruszką i cukinią.
  6. Do miski umieść koncentrat pomidorowy i wlej do niego sok z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i dolej odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
  7. Przysmażone warzywa umieść w misce, dodaj do nich bakłażan i rwane pieczone pomidory.
  8. Warzywa połącz z koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
  9. Część ostudzonej ryby wyjmij z naczynia. Na dnie ułóż jej kilka kawałków i przekładaj zrobioną przed chwilą masą. Udekoruj posiekaną świeżą pietruszką lub kolendrą.
  10. Tak przygotowaną rybę umieść w rozgrzanym do 120°C piekarniku i piecz przez około 45 minut.
Więcej o: