To przepis starych górali. Takiego barszczu spod samiuśkich Tater nie da się podrobić. Kluczowe jest mięso

Góralskie przysmaki cieszą za każdym razem, gdy wyprawa w góry kończy się w prawdziwej karczmie. A co jeśli ma się ochotę na takie danie, a góry daleko? Można przyrządzić je w domu. Barszcz spod samiuśkich Tater to najlepszy przykład. Nie zapomnij o mięsie, a przypomnisz sobie górki smak.

Barszcz kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Wtedy podawany jest bez dodatku mięsa, lecz z krokietami lub uszkami. Jednak nie tylko wtedy można go przyrządzić. Przepis na tę zupę z książki Katarzyny Michalak "Przepis na szczęście" jest doskonałym przykładem, że przygotowany też dużo wcześniej może smakować wyśmienicie. Góralska wersja tej potrawy zwala z nóg jednak trzeba ją dobrze przyrządzić. Kluczowy jest wybór mięsa, jakim jest boczek. Dodatkowo odpowiednie przyprawy nadają prawdziwego smaku. Bardzo ważną rolę odgrywa tu lubczyk. Dlatego nie warto o nim zapomnieć. Jeśli tęsknisz za górskimi smakami polecamy zrobić to danie. Rozgrzeje i przypomni niezapomniane chwile spod samiuśkich Tater.

Przepis na barszcz spod samiuśkich Tater

Składniki

  • 3 duże czerwone buraki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łodyga lubczyku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • 250 g boczku,
  • cebula,
  • masło,
  • 200 g ziemniaków,
  • mała śmietana 18%.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmaż wszystko na maśle i wrzuć do zimnej, lecz osolonej wody znajdującej się w garnku. Gotuj na małym ogniu. Dodaj również wszystkie podane przyprawy.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Dodaj do niej pokrojony w kostkę boczek. Następnie wrzuć do już gotujących się warzyw.
  3. Całość gotuj do wydobycia i połączenia smaków. Pozwól aby zupa trochę zgęstniała.
  4. Na koniec zabiel śmietaną. Pamiętaj, aby przed jej wlaniem zahartować ją ziemnym wywarem. Dzięki temu na górze zupy nie zrobią się grudki.
  5. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.