Gazeta w lodówce? To nie efekt roztargnienia, ale celowy trik. Dlaczego warto ją tam włożyć?

Włożenie gazety do lodówki to szybki trik na uporanie się z nieprzyjemnymi zapachami. Oczywiście kluczowe jest wyrzucenie produktów, które w wyniku rozkładu zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Jednak zdarza się, że przechowywaliśmy w lodówce np. surowe ryby i pomimo ich wyciągnięcia, nadal czujemy nieprzyjemny zapach. Co wtedy? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Te rzeczy znajdziesz w swojej łazience. Wazelina, szare mydło, zmywacz mogą mieć inne zastosowanie

Domowe sposoby to często rozwiązania, które z pozoru mogą zaskakiwać. Jednak dzięki nim nie ponosimy dodatkowych kosztów, by pozbyć się problemu. Po co wkładać gazetę do lodówki? Przetestujcie ten trik.

Włóż gazetę do lodówki. Efekt cię zaskoczy

Nieprzyjemne zapachy w lodówce często zniechęcają nas do jedzenia. Oczywiście kluczowym warunkiem zachowania zdrowia jest dbałość o higienę. Dlatego ważne, aby na bieżąco sprawdzać świeżość przechowywanych produktów oraz regularnie czyścić sprzęt AGD. Wystarczy skorzystać z wody z octem i cyklicznie przecierać półki. Ocet ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze oraz nie stanowi zagrożenia dla zdrowia w kontakcie z żywnością.

Co jednak, jeśli pomimo zachowanej higieny, czujemy nieprzyjemny zapach z lodówki? Może się okazać, że za taki stan odpowiada produkt o intensywnym aromacie. Przykładem mogą być ryby czy kiszona kapusta. Nawet jeśli wyciągniemy jedzenie, to brzydki zapach pozostanie na długo. Jest na to sposób. 

Wystarczy zwilżyć kawałek gazety i zwinąć w małą kulkę, położyć na półce w lodówce i gotowe. Makulatura świetnie pochłania przykre zapachy. Dzięki temu pozbędziemy się problemu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gazeta przyda się w kuchni nie tylko w lodówce

Użycie gazety może pomóc także w innych sytuacjach. Zdarza się, że w lodówce gromadzi się wilgoć. Umieszczenie kawałka makulatury powinno pomóc i wchłonąć wodę.

To jednak nie wszystko. Kolejnym zastosowaniem jest włożenie gazety do plastikowych pojemników, w których przechowywaliśmy jedzenie. Zdarza się bowiem, że otrzymaliśmy od babci śledzie w pudełku, a chcemy wykorzystać naczynie do przechowywania ciastek lub innych produktów. Należy więc włożyć do środka kawałek gazety, a po 24 godzinach problem rybnego zapachu zniknie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.