Domowe sposoby to często rozwiązania, które z pozoru mogą zaskakiwać. Jednak dzięki nim nie ponosimy dodatkowych kosztów, by pozbyć się problemu. Po co wkładać gazetę do lodówki? Przetestujcie ten trik.
Nieprzyjemne zapachy w lodówce często zniechęcają nas do jedzenia. Oczywiście kluczowym warunkiem zachowania zdrowia jest dbałość o higienę. Dlatego ważne, aby na bieżąco sprawdzać świeżość przechowywanych produktów oraz regularnie czyścić sprzęt AGD. Wystarczy skorzystać z wody z octem i cyklicznie przecierać półki. Ocet ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze oraz nie stanowi zagrożenia dla zdrowia w kontakcie z żywnością.
Co jednak, jeśli pomimo zachowanej higieny, czujemy nieprzyjemny zapach z lodówki? Może się okazać, że za taki stan odpowiada produkt o intensywnym aromacie. Przykładem mogą być ryby czy kiszona kapusta. Nawet jeśli wyciągniemy jedzenie, to brzydki zapach pozostanie na długo. Jest na to sposób.
Wystarczy zwilżyć kawałek gazety i zwinąć w małą kulkę, położyć na półce w lodówce i gotowe. Makulatura świetnie pochłania przykre zapachy. Dzięki temu pozbędziemy się problemu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Użycie gazety może pomóc także w innych sytuacjach. Zdarza się, że w lodówce gromadzi się wilgoć. Umieszczenie kawałka makulatury powinno pomóc i wchłonąć wodę.
To jednak nie wszystko. Kolejnym zastosowaniem jest włożenie gazety do plastikowych pojemników, w których przechowywaliśmy jedzenie. Zdarza się bowiem, że otrzymaliśmy od babci śledzie w pudełku, a chcemy wykorzystać naczynie do przechowywania ciastek lub innych produktów. Należy więc włożyć do środka kawałek gazety, a po 24 godzinach problem rybnego zapachu zniknie.