Dlaczego wlewać ocet do barszczu czerwonego? Efekt jest zachwycający. Trik przyda się na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Planujemy ilość potraw, ich rodzaj i poszukujemy najlepszych przepisów. Wszystko po to, aby zachwycić zaproszoną rodzinę i innych gości. W gąszczu różnych receptur napotykamy niejasności. Przykładem może być pytanie, dlaczego należy wlewać ocet do barszczu czerwonego? Okazuje się, że kuchenne triki są bardzo istotne.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Barszcz z uszkami to w wielu domach jedna z kluczowych potraw podczas Wigilii. Jednak przygotowanie pysznego czerwonego barszczu nie zawsze jest proste. Istotne są nie tylko składniki, ale również proporcje i kuchenne triki. Dzięki nim świąteczna potrawa stanie się pyszna i efektowna.

Dlaczego wlewać ocet do barszczu czerwonego?

Jednym z domowych sposobów na udany barszcz jest dodawanie odrobiny octu na początku przyrządzania tradycyjnego dania. Ten zabieg podkreśli piękny kolor, który możemy utracić poprzez gotowanie buraków w barszczu.

Betanina zwana inaczej barwnikiem buraczanym, który jest związkiem chemicznym z grupy glikozydów, ulega rozpadowi i traci swój wyjątkowy wyraz. Dodanie octu zatrzymuje proces. W ten sposób barszcz czerwony na Boże Narodzenie będzie miał piękny kolor.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Idealny barszcz czerwony? Przepis krok po kroku

Barszcz możemy ugotować na bazie domowego bulionu lub zrobić go w wersji postnej. Ta druga metoda, to staropolski przepis, z którego korzystały nasze babcie podczas przygotowywania wieczerzy wigilijnej. 

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • duży seler,
  • 3 pietruszki,
  • 4 marchewki,
  • 3 cebule,
  • por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • łyżka octu winnego lub jabłkowego,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Seler, pietruszkę oraz marchew obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego garnka. 
  2. Cebulę obieramy, opalamy i dorzucamy do warzyw. 
  3. Myjemy pora, dzielimy na dwie części i dorzucamy do pozostałych składników. 
  4. Czosnek obieramy i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. 
  5. Bulion gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odcedzamy zawartość i pozostawiamy klarowny wywar.
  6. Buraki obieramy i kroimy w grube plastry. Wrzucamy do bulionu i dodajemy łyżkę octu do czerwonego barszczu.
  7. Gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut.
  8. Kiedy buraki będą miękkie, przelewamy barszcz przez sito. Do pięknego czerwonego barszczu wsypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około dwie minuty. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.