Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. Podawane z czerwonym barszczem zawsze wszystkim smakują. Przygotowaliśmy prosty przepis na przepyszne uszka, które będą zachwycać w święta.
3
istock / Geo-grafika
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jedną z potraw wigilijnych, bez której święta nie mogą zostać nazwane tradycyjnymi, jest czerwony barszcz z pysznymi uszkami. Farsz do uszek najczęściej przygotowywany jest z aromatycznych grzybów leśnych. Bardzo ważną kwestią jest ciasto, które należy zrobić z zachowaniem odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że uszka będą miały odpowiednią konsystencję. Przygotowaliśmy prosty przepis na uszka, które można przygotować już teraz i zamrozić, tak aby zyskać trochę wolnego czasu przed świętami.
REKLAMA
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Ciasto na uszka z grzybami podstawą dobrego dania
Ciasto na uszka z grzybami to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o wykonanie wigilijnej potrawy.Przepisy na uszka z grzybami mogą być bardzo różnorodne. Nie bez przyczyny mówi się o tym, że ile osób, tyle kulinarnych tradycji. Ciasto na uszka powinno być miękkie i sprężyste. Uszka mają rozpływać się w ustach. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Przepis na dobre uszka z grzybami, który zawsze się udaje
Przepis na dobre uszka z grzybami powinien być sprawdzony. Poniżej przedstawimy recepturę na uszka, które zawsze się udają.
Przepis na uszka z grzybami - krok po kroku:
Składniki:
około 300 g mąki pszennej
szklanka wrzącej wody
sól - do smaku
około 30 g masła
Składniki na farsz grzybowy:
1 sporej wielkości cebula
200 ml wody przefiltrowanej
2-3 łyżki masła
około 50 g suszonych grzybów
sól, pieprz - do smaku
Wykonanie krok po kroku:
Mąkę przesiać. Dołożyć sól.
Masło wyrobić w gorącej wodzie. Stopniowo wlać do mąki. Wyrobić ciasto. Pamiętać o podsypywaniu stolnicy mąką.
Ciasto wyrobić, później umieścić w naczyniu i odstawić na pół godziny.
Przejść do wykonania farszu.
Grzyby umieścić w garnku. Zalać wodą. Gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.
Cebulę obrać i posiekać na drobno. Zeszklić na patelni.
Dołożyć grzyby i przyprawić.
Tak smażyć przez kilka minut. Później po ostudzeniu, posiekać.
Ciasto wyciągnąć, rozwałkować. Wykonać uszka. Nałożyć farsz i skleić. Pamiętać o tym, aby ciasto było przygotowywane stopniowo. Warto podzielić ciasto na partie.
Zagotować uszka w osolonej wodzie.
Wyłożyć ugotowane uszka na talerzach. Pamiętać o zachowaniu przerw między uszkami, wówczas ciasto się nie sklei.