Jedną z potraw wigilijnych, bez której święta nie mogą zostać nazwane tradycyjnymi, jest czerwony barszcz z pysznymi uszkami. Farsz do uszek najczęściej przygotowywany jest z aromatycznych grzybów leśnych. Bardzo ważną kwestią jest ciasto, które należy zrobić z zachowaniem odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że uszka będą miały odpowiednią konsystencję. Przygotowaliśmy prosty przepis na uszka, które można przygotować już teraz i zamrozić, tak aby zyskać trochę wolnego czasu przed świętami.
Uszka do barszczu pic_to_eat /Shutterstock
Ciasto na uszka z grzybami to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o wykonanie wigilijnej potrawy. Przepisy na uszka z grzybami mogą być bardzo różnorodne. Nie bez przyczyny mówi się o tym, że ile osób, tyle kulinarnych tradycji. Ciasto na uszka powinno być miękkie i sprężyste. Uszka mają rozpływać się w ustach. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Podczas przygotowywania uszek, pamiętaj, by były szczelnie zalepione SNAB /Shutterstock
Przepis na dobre uszka z grzybami powinien być sprawdzony. Poniżej przedstawimy recepturę na uszka, które zawsze się udają.
Przepis na uszka z grzybami - krok po kroku:
Składniki:
tradycyjne polskie uszka z grzybami Geo-grafika /Shutterstock
Składniki na farsz grzybowy:
Wykonanie krok po kroku:
Zobacz też: Sernik piernikowy, czyli świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę wśród gości