Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Uszka z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. Podawane z czerwonym barszczem zawsze wszystkim smakują. Przygotowaliśmy prosty przepis na przepyszne uszka, które będą zachwycać w święta.

Jedną z potraw wigilijnych, bez której święta nie mogą zostać nazwane tradycyjnymi, jest czerwony barszcz z pysznymi uszkami. Farsz do uszek najczęściej przygotowywany jest z aromatycznych grzybów leśnych. Bardzo ważną kwestią jest ciasto, które należy zrobić z zachowaniem odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że uszka będą miały odpowiednią konsystencję. Przygotowaliśmy prosty przepis na uszka, które można przygotować już teraz i zamrozić, tak aby zyskać trochę wolnego czasu przed świętami

Uszka do barszczuUszka do barszczu pic_to_eat /Shutterstock

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Ciasto na uszka z grzybami podstawą dobrego dania

Ciasto na uszka z grzybami to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o wykonanie wigilijnej potrawy. Przepisy na uszka z grzybami mogą być bardzo różnorodne. Nie bez przyczyny mówi się o tym, że ile osób, tyle kulinarnych tradycji. Ciasto na uszka powinno być miękkie i sprężyste. Uszka mają rozpływać się w ustach. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz prosty przepis.

Podczas przygotowywania uszek, pamiętaj, by były szczelnie zalepionePodczas przygotowywania uszek, pamiętaj, by były szczelnie zalepione SNAB /Shutterstock

Przepis na dobre uszka z grzybami, który zawsze się udaje

Przepis na dobre uszka z grzybami powinien być sprawdzony. Poniżej przedstawimy recepturę na uszka, które zawsze się udają. 

Przepis na uszka z grzybami - krok po kroku:

Składniki:

  • około 300 g mąki pszennej
  • szklanka wrzącej wody
  • sól - do smaku
  • około 30 g masła

tradycyjne polskie uszka z grzybamitradycyjne polskie uszka z grzybami Geo-grafika /Shutterstock

Składniki na farsz grzybowy:

  • 1 sporej wielkości cebula
  • 200 ml wody przefiltrowanej
  • 2-3 łyżki masła
  • około 50 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mąkę przesiać. Dołożyć sól.
  2. Masło wyrobić w gorącej wodzie. Stopniowo wlać do mąki. Wyrobić ciasto. Pamiętać o podsypywaniu stolnicy mąką.
  3. Ciasto wyrobić, później umieścić w naczyniu i odstawić na pół godziny.
  4. Przejść do wykonania farszu.
  5. Grzyby umieścić w garnku. Zalać wodą. Gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.
  6. Cebulę obrać i posiekać na drobno. Zeszklić na patelni.
  7. Dołożyć grzyby i przyprawić.
  8. Tak smażyć przez kilka minut. Później po ostudzeniu, posiekać.
  9. Ciasto wyciągnąć, rozwałkować. Wykonać uszka. Nałożyć farsz i skleić. Pamiętać o tym, aby ciasto było przygotowywane stopniowo. Warto podzielić ciasto na partie. 
  10. Zagotować uszka w osolonej wodzie.
  11. Wyłożyć ugotowane uszka na talerzach. Pamiętać o zachowaniu przerw między uszkami, wówczas ciasto się nie sklei.

Zobacz też: Sernik piernikowy, czyli świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę wśród gości

Więcej o:
Copyright © Agora SA