Makowiec tradycyjny to wyjątkowe ciasto - jest delikatne i aromatyczne. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealnie wilgotne. Sprawdzi się w Boże Narodzenie i prawdopodobnie, kiedy raz je spróbujecie, będziecie chcieli powtarzać ten wypiek każdego roku.
fot. Roman Jocher / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zbliża się Boże Narodzenie, dlatego przedstawiamy przepis na świąteczne ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Przepis na makowiec to pomysł na klasyczny wypiek, który zachwyci was smakiem i aromatem. Wyjdzie wyśmienity, dlatego z pewnością powtórzycie go w kolejne święta.
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Wyjdzie cudownie
Wykonanie makowca jest dość pracochłonne, ale dla takiego smaku warto je zrobić na święta
Przygotowanie:
Zalej mak wrzątkiem, przykryj i pozostaw tak na co najmniej pół godziny do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedź mak na sitku. Zmiel mak dwukrotnie.
Wymieszaj letnie mleko z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema łyżkami mąki. Przykryj mieszankę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około kwadrans.
Połącz zaczyn z resztą składników na ciasto (oprócz masła). Zagniataj ciasto dodając do niego stopniowo roztopione masło. Masę pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Powinna podwoić swoją objętość.
Dodaj do maku resztę składników oprócz białek. Białka ubij na pianę i połącz je ostrożnie z masą makową.
Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdą na prostokąt o grubości około trzech milimetrów. Nakładaj masę i zwijaj ciasto w roladę.
Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez około czterdzieści minut w stu dziewięćdziesięciu stopniach aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Przygotuj lukier. Rozetrzyj cukier z gorącą wodą tak, aby powstała jednolita masa. Polej lukrem jeszcze ciepły makowiec.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl