Zbliża się Boże Narodzenie, dlatego przedstawiamy przepis na świąteczne ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Przepis na makowiec to pomysł na klasyczny wypiek, który zachwyci was smakiem i aromatem. Wyjdzie wyśmienity, dlatego z pewnością powtórzycie go w kolejne święta.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Wyjdzie cudownie
Składniki:
Na ciasto
- pół kilo mąki pszennej,
- trzy czwarte szklanki mleka,
- kostka roztopionego masła,
- sześć żółtek,
- drożdże,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
- dwie łyżki spirytusu,
- łyżka cukru waniliowego,
Na masę makową:
- pół kilo maku,
- szklanka cukru,
- sześć białek,
- pół szklanki rodzynek,
- ćwierć szklanki orzechów włoskich,
- łyżka miodu,
- aromat migdałowy,
- szczypta cynamonu,
- łyżka miękkiego masła,
- kandyzowana skórka pomarańczowa.
Na lukier
- szklanka cukru pudru,
- ćwierć szklanki gorącej wody.
Chcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem
Wykonanie makowca jest dość pracochłonne, ale dla takiego smaku warto je zrobić na święta
Przygotowanie:
- Zalej mak wrzątkiem, przykryj i pozostaw tak na co najmniej pół godziny do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedź mak na sitku. Zmiel mak dwukrotnie.
- Wymieszaj letnie mleko z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema łyżkami mąki. Przykryj mieszankę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około kwadrans.
- Połącz zaczyn z resztą składników na ciasto (oprócz masła). Zagniataj ciasto dodając do niego stopniowo roztopione masło. Masę pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Powinna podwoić swoją objętość.
- Dodaj do maku resztę składników oprócz białek. Białka ubij na pianę i połącz je ostrożnie z masą makową.
- Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdą na prostokąt o grubości około trzech milimetrów. Nakładaj masę i zwijaj ciasto w roladę.
- Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez około czterdzieści minut w stu dziewięćdziesięciu stopniach aż ciasto nabierze złocistego koloru.
- Przygotuj lukier. Rozetrzyj cukier z gorącą wodą tak, aby powstała jednolita masa. Polej lukrem jeszcze ciepły makowiec.
Smacznego!
Buraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl