Makowiec tradycyjny zawijany z tego przepisu wychodzi pyszny! Prosty i idealny jako świąteczne ciasto

Makowiec tradycyjny to wyjątkowe ciasto - jest delikatne i aromatyczne. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealnie wilgotne. Sprawdzi się w Boże Narodzenie i prawdopodobnie, kiedy raz je spróbujecie, będziecie chcieli powtarzać ten wypiek każdego roku.

Zbliża się Boże Narodzenie, dlatego przedstawiamy przepis na świąteczne ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Przepis na makowiec to pomysł na klasyczny wypiek, który zachwyci was smakiem i aromatem. Wyjdzie wyśmienity, dlatego z pewnością powtórzycie go w kolejne święta. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Wyjdzie cudownie

Składniki:

Na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • trzy czwarte szklanki mleka,
  • kostka roztopionego masła,
  • sześć żółtek,
  • drożdże,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki spirytusu,
  • łyżka cukru waniliowego,

Na masę makową:

  • pół kilo maku,
  • szklanka cukru,
  • sześć białek,
  • pół szklanki rodzynek,
  • ćwierć szklanki orzechów włoskich,
  • łyżka miodu,
  • aromat migdałowy,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżka miękkiego masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa.

Na lukier

  • szklanka cukru pudru,
  • ćwierć szklanki gorącej wody.

Wykonanie makowca jest dość pracochłonne, ale dla takiego smaku warto je zrobić na święta

Przygotowanie:

  1. Zalej mak wrzątkiem, przykryj i pozostaw tak na co najmniej pół godziny do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedź mak na sitku. Zmiel mak dwukrotnie.
  2. Wymieszaj letnie mleko z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema łyżkami mąki. Przykryj mieszankę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około kwadrans.
  3. Połącz zaczyn z resztą składników na ciasto (oprócz masła). Zagniataj ciasto dodając do niego stopniowo roztopione masło. Masę pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Powinna podwoić swoją objętość.
  4. Dodaj do maku resztę składników oprócz białek. Białka ubij na pianę i połącz je ostrożnie z masą makową.
  5. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj każdą na prostokąt o grubości około trzech milimetrów. Nakładaj masę i zwijaj ciasto w roladę. 
  6. Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez około czterdzieści minut w stu dziewięćdziesięciu stopniach aż ciasto nabierze złocistego koloru. 
  7. Przygotuj lukier. Rozetrzyj cukier z gorącą wodą tak, aby powstała jednolita masa. Polej lukrem jeszcze ciepły makowiec.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA