• Link został skopiowany

Jak smażyć kotlety mielone? Tych błędów lepiej nie popełniać - mogą zniszczyć ich smak i konsystencję

Kotlety mielone to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. W jaki sposób je smażyć, aby zachowały odpowiednią soczystość? Radzimy, jakich błędów należy unikać, aby przygotować doskonałe danie obiadowe.
Kotlety mielone
Krigerix/iStock

Smażenie kotletów mielonych jest tylko pozornie łatwym zadaniem. Wiele osób powtarza błędy, przez które tracą one właściwy smak i konsystencję. O czym powinno się pamiętać podczas przygotowywania mielonych? Podpowiadamy, jakie błędy są najczęstsze.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Dodawaj do kotletów bułkę zamoczoną w mleku a nie w wodzie

Do kotletów powinno się dodawać namoczoną bułkę. Często moczy się ją w wodzie, co jest błędem. Najlepiej użyć do tego mleka. Dzięki niemu kotlety będą doskonale soczyste i nie będą rozpadały się na patelni. Mleko doda im delikatności i sprawi, że będą miały lepszą konsystencję.

Kolejnym błędem jest dodawanie do nich namoczonej bułki i bułki tartej - powinno się łączyć masę albo z jednym albo z drugim składnikiem. Jeśli użyje się obu na raz, kotlety staną się zbyt twarde i zbite. 

Cebula dodawana do masy powinna zostać przedtem podsmażona

Lepiej jest łączyć z masą cebulę podsmażoną wcześniej na patelni, a nie surową. Dzięki temu kotlety będą miały zdecydowanie lepszy smak. Kolejnym ważnym składnikiem jest czosnek, który doda im aromatu.

Poza tym warto pamiętać o tym, aby smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju. Jeżeli dodamy zbyt małą ilość tłuszczu kotlety nie usmażą się równomiernie. 

Układaj na patelni właściwą ilość kotletów - nie powinno być ich za dużo na raz

Kolejnym ważnym punktem jest zwracanie uwagi na ilość kotletów, które jednocześnie smażymy na patelni. Nie powinno być ich zbyt dużo - każdy kotlet powinien mieć wokół siebie trochę miejsca na patelni. Jeśli ułożymy je zbyt ciasno, może wytrącić się z nich woda, co pozbawi je odpowiedniej konsystencji.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: