Więcej przepisów na sałatki świąteczne znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Szuba to sałatka śledziowa, która wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Jest popularna również w innych krajach byłego ZSRR, a także w Polsce. Ze względu na rodzaj ryb, które są do niej wykorzystywane, cieszy się dużą popularnością w czasie świąt Bożego Narodzenia (w końcu trudno wyobrazić je sobie bez śledzi!), ale często pojawia się na stołach również podczas Wielkanocy. Inne jej nazwy to śledź pod szubą lub śledź pod pierzynką - wszystko dlatego, że kawałki ryby przykryte są kilkoma warstwami innych składników.
Jak zrobić śledzia pod szubą? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Robienie szuby zaczynamy od ugotowania warzyw. W jednym garnku gotujemy razem marchewki i ziemniaki, a w drugim buraki. Cebulę oraz śledzie kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i siekamy. Rybę układamy na dnie szklanej miski, a następnie wsypujemy na nią cebulę. Tę warstwę oddzielamy od reszty majonezem.
Gdy warzywa się ugotują, studzimy je i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na majonezie układamy najpierw ziemniaki, posypujemy szczyptą soli i smarujemy majonezem. Tak samo postępujemy z marchewką, nie zapominając oczywiście o wierzchniej warstwie majonezu. Jako ostatnie z warzyw układamy buraki, które również solimy i smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy jajkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Szuba przez wiele osób uważana jest nawet za lepszą niż sałatka jarzynowa, która to często uchodzi za królową świątecznych stołów. Być może zwolennicy śledzia pod pierzynką uważają tak właśnie ze względu na to, że w sałatce znajduje się ryba, podczas gdy w klasycznej jarzynowej jej nie spotkamy. Nie nam jednak decydować o tym, która potrawa bardziej zasługuje na miano najlepszej. Jesteśmy jednak pewni, że pojedynek między nimi jest bardzo zacięty. Powinniście go rozstrzygnąć sami!