Przepis na lukier - łatwy i smaczny. Udekorujesz nim świąteczne pierniczki. Schnie naprawdę błyskawicznie

Lukier to doskonała dekoracja wypieków. Przydaje się szczególnie teraz w okresie świątecznym, do dekoracji pierników. Co trzeba zrobić, aby miał właściwą konsystencję i dobrze rozprowadzał się po cieście? Najlepiej postępować według podanego niżej przepisu.

Lukier to wspaniały dodatek do wypieków, którym można dekorować różne rodzaje wypieków. Zbliża się Boże Narodzenie, dlatego poniższy przepis z pewnością przyda się podczas pieczenia pierników, serników i makowców. Do przygotowania lukru będą potrzebne tylko jajko, cukier puder i cytryna.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na lukier z najprostszych składników - schnie w mgnieniu oka

Jeżeli chcesz uzyskać kolorowy lukier, możesz dodać do niego wybrany barwnik spożywczy. 

Składniki:

  • białko,
  • trzy czwarte szklanki cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • barwnik spożywczy.

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Lukier jest bardzo prosty w przygotowaniu 

Wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki, a powstanie lśniąca, jedwabista masa, którą będzie można rozprowadzić na cieście.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej cukier puder. 
  2. Do garnka wbij białko i dodaj soku z cytryny. Wsyp cukier puder i zmiksuj całość mikserem przez około dziesięć minut na małych obrotach. Powinno się mieszać lukier mieszadłami a nie ubijakami do piany - dzięki temu lukier nie będzie się napowietrzał i uniknie się powstawania pęcherzyków powietrza. W ten sposób wyjdzie gładki.
  3. Jeśli chce się uzyskać kolorowy lukier, należy na koniec dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego.

Syrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawySyrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut

Jak dekorować ciastka? Najlepiej użyć rękawa cukierniczego

Przygotowany lukier można przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego. Jeżeli nie macie takiego w domu, można też użyć woreczka do mrożenia albo wykonać rękaw samodzielnie z papieru do pieczenia. Warto pamiętać, że konsystencję lukru można regulować według uznania. Jeśli jest chcemy gęstszy, dodajemy cukru pudru, aby go rozrzedzić można dodać więcej wody lub soku z cytryny. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: