Lukier to wspaniały dodatek do wypieków, którym można dekorować różne rodzaje wypieków. Zbliża się Boże Narodzenie, dlatego poniższy przepis z pewnością przyda się podczas pieczenia pierników, serników i makowców. Do przygotowania lukru będą potrzebne tylko jajko, cukier puder i cytryna.
Jeżeli chcesz uzyskać kolorowy lukier, możesz dodać do niego wybrany barwnik spożywczy.
Składniki:
Wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki, a powstanie lśniąca, jedwabista masa, którą będzie można rozprowadzić na cieście.
Przygotowanie:
Przygotowany lukier można przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego. Jeżeli nie macie takiego w domu, można też użyć woreczka do mrożenia albo wykonać rękaw samodzielnie z papieru do pieczenia. Warto pamiętać, że konsystencję lukru można regulować według uznania. Jeśli jest chcemy gęstszy, dodajemy cukru pudru, aby go rozrzedzić można dodać więcej wody lub soku z cytryny.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl