Makowiec z gotowej masy makowej z puszki. Czy może być smaczny? Zdecydowanie tak!

Makowiec z gotowej masy makowej z puszki może również zachwycić podniebienia rodziny i znajomych. Ważne, by unikać w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, cukru inwertowanego czy konserwantów. Makowiec z gotowej masy makowej z puszki to idealne rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie posiadają talentów cukierniczych.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej jako pyszny pomysł na deser świąteczny

Makowiec z gotowej masy makowej z puszki może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które dysponują małą ilością czasu. Wówczas szybki makowiec z gotowej masy makowej jest najlepszym rozwiązaniem. Warto jednak wiedzieć, że taką masę możemy też samodzielnie wzbogacić przez dołożenie do niej takich bakalii, jakie lubimy najbardziej, np. płatków migdałów, rodzynek, orzechów laskowych. 

Jak zrobić własnoręcznie masę makową? Przepis niezbędny do przygotowania świątecznej strucliCo można zrobić z gotowej masy makowej?

Makowiec z gotowej masy makowej – niekoniecznie ze sklepu

Makowiec z gotowej masy makowej może być idealnym rozwiązaniem nie tylko na święta, ale na różne okazje. Co więcej - można również przygotować taką masę makową samodzielnie, aby stanowiła w razie potrzeby bazę dla ciast czy ciasteczek i po prostu zamrozić. Jeśli pojawiłaby się konieczność czy chęć robienia ciasta z makiem, to wystarczy go wyjąć z zamrażalnika i po rozmrożeniu "doprawić" dowolnymi bakaliami, owocami suszonymi lub kandyzowanymi. Za każdym razem można to zrobić inaczej. Jest to rozwiązanie dobre zwłaszcza dla osób, które są alergikami i nie mogą mieć ciast z dodatkiem np. orzechów, ponieważ wtedy taką masę komponuję dokładnie pod własne potrzeby.

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej

Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej to bardzo smaczny pomysł na ciasto łączące ze sobą klasyczny, makowy smak świąt oraz owocowy akcent w postaci jabłek. Jednym z polecanych przepisów, jest ciasto zwane makowcem japońskim, do którego wykonania, potrzebujemy:

Składniki: puszka masy makowej, 5 jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wybrane bakalie, 8 łyżek kaszy manny, owoce kandyzowane, 3 jabłka

Przygotowanie ciasta:

  1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Masę makową z puszki przełożyć do miski, dodać starte jabłka i wymieszać.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, kaszę mannę, proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do całości i delikatnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 50 minut. Następnie wystudzić, polać polewą i ozdobić.

MakowiecMakowiec Pexels, pixabay

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej. Klasyka zawsze się obroni, czyli stary przepis na makowiec z ciasta drożdżowego

W Internecie można znaleźć wiele przepisów, ale warto też pomyśleć o tradycyjnym, zawijanym makowcu, którego smak każdy z nas zna z dzieciństwa. Produkty potrzebne do jego wykonania:

  • na rozczyn - pół kostki drożdży, łyżka mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru;
  • na ciasto – 4 żółtka, 150 g cukru, ¾ szklanki mleka, sól, 500 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, pół kostki masła; masa makowa z puszki. 

Opis przygotowania:

  1. Wyjąć mak z puszki na talerz lub miskę.
  2. Przygotować rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, żółtka utarte z cukrem oraz ciepłe mleko, zarobić i wyrobić ciasto.
  4. Dodać rozpuszczone masło, aromat, cukier waniliowy, następnie ciasto wyrabiać aż przestanie błyszczeć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  5. Tak przygotowane ciasto rozdzielić na pół. Z każdej części uformować prostokąt, wygładzić powierzchnię wałkiem. Rozłożyć równo na każdy prostokąt mak i zwinąć.
  6. Makowiec przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować jajem i upiec w temperaturze ok. 170°C. 

Makowiec - zdjęcie ilustracyjneJak zrobić masę makową? To sprawi, że makowiec będzie przepyszny!

Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową to kolejna opcja świątecznych delicji

Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową jest inną wersją tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Dobrze jest pamiętać, że nawet gotową masę makową możemy wymieszać z dowolnymi bakaliami i ją urozmaicić. Składniki potrzebne do wykonania kruchego ciasta:

  • 300 g mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 70 g cukru pudru,
  • 3 żółtka. 

Wykonanie jest bardzo proste. Do miski wystarczy przesiać mąkę i dodać pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko razem posiekać. Dodać żółtka i połączyć składniki w ciasto, włożyć do lodówki. Po ok. pół godzinie dzielimy ciasto na pół. Jedną częścią wylepiamy blachę i wykładamy na nią masę makową. Resztę masy makowej rozwałkować i wyłożyć na wierzch masy makowej albo zetrzeć na tarce i wysypać na masę. Piec w 180°C 40-45 minut na złoty kolor.

Zobacz też: Szybkie ciasto z makiem na oleju. Idealny pomysł na ciasto, które przygotujesz 5 minut przed wigilią

Więcej o: