Makowiec z gotowej masy makowej z puszki może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które dysponują małą ilością czasu. Wówczas szybki makowiec z gotowej masy makowej jest najlepszym rozwiązaniem. Warto jednak wiedzieć, że taką masę możemy też samodzielnie wzbogacić przez dołożenie do niej takich bakalii, jakie lubimy najbardziej, np. płatków migdałów, rodzynek, orzechów laskowych.
Makowiec z gotowej masy makowej może być idealnym rozwiązaniem nie tylko na święta, ale na różne okazje. Co więcej - można również przygotować taką masę makową samodzielnie, aby stanowiła w razie potrzeby bazę dla ciast czy ciasteczek i po prostu zamrozić. Jeśli pojawiłaby się konieczność czy chęć robienia ciasta z makiem, to wystarczy go wyjąć z zamrażalnika i po rozmrożeniu "doprawić" dowolnymi bakaliami, owocami suszonymi lub kandyzowanymi. Za każdym razem można to zrobić inaczej. Jest to rozwiązanie dobre zwłaszcza dla osób, które są alergikami i nie mogą mieć ciast z dodatkiem np. orzechów, ponieważ wtedy taką masę komponuję dokładnie pod własne potrzeby.
Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej to bardzo smaczny pomysł na ciasto łączące ze sobą klasyczny, makowy smak świąt oraz owocowy akcent w postaci jabłek. Jednym z polecanych przepisów, jest ciasto zwane makowcem japońskim, do którego wykonania, potrzebujemy:
Składniki: puszka masy makowej, 5 jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wybrane bakalie, 8 łyżek kaszy manny, owoce kandyzowane, 3 jabłka
Przygotowanie ciasta:
Makowiec Pexels, pixabay
W Internecie można znaleźć wiele przepisów, ale warto też pomyśleć o tradycyjnym, zawijanym makowcu, którego smak każdy z nas zna z dzieciństwa. Produkty potrzebne do jego wykonania:
Opis przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową jest inną wersją tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Dobrze jest pamiętać, że nawet gotową masę makową możemy wymieszać z dowolnymi bakaliami i ją urozmaicić. Składniki potrzebne do wykonania kruchego ciasta:
Wykonanie jest bardzo proste. Do miski wystarczy przesiać mąkę i dodać pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko razem posiekać. Dodać żółtka i połączyć składniki w ciasto, włożyć do lodówki. Po ok. pół godzinie dzielimy ciasto na pół. Jedną częścią wylepiamy blachę i wykładamy na nią masę makową. Resztę masy makowej rozwałkować i wyłożyć na wierzch masy makowej albo zetrzeć na tarce i wysypać na masę. Piec w 180°C 40-45 minut na złoty kolor.
Zobacz też: Szybkie ciasto z makiem na oleju. Idealny pomysł na ciasto, które przygotujesz 5 minut przed wigilią