• Link został skopiowany

Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę wigilijną, istotne jest wykorzystanie konkretnego rodzaju buraków.
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Gwiazda wspomina smaki ze swojego dzieciństwa
Fot. iStock, youtube.com, Magda Gessler
Zobacz wideo Magda Gessler z ojcem

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja smaków z dawnych lat. Autorka zaznacza, że do jego wykonania nie będziemy używać buraczanego zakwasu. Mimo to smak, kolor i aromat będą niezapomniane.

Barszcz czerwony. Magda Gessler przywołuje wspomnienia

Kluczową kwestią przygotowania idealnego barszczu czerwonego na Boże Narodzenie jest wybór odpowiednich buraków. Gessler zaznacza, że należy wybrać warzywa o bardzo czerwonej, wręcz krwistej barwie. Nie mogą być to odmiany o podłużnym kształcie, ponieważ nie mają ani smaku, ani koloru.

Autorka przepisu na barszcz czerwony łączy buraki pieczone w piekarniku z surowymi. W ten sposób potrawa będzie nie tylko aromatyczna, ale również zyska piękną barwę. Aby je upiec Magda Gessler zawija całe warzywa bez przypraw w folię aluminiową, układa na blaszce wraz z pięcioma całymi cebulami. Wstawia do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza. Pieczemy w opcji góra-dół.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 2 selery,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 pory,
  • 7 cebul,
  • 4 kwaśne, polskie jabłka,
  • 5 łyżek octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • goździki,
  • suszone grzyby (borowiki).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Przepis na barszcz czerwony. Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Dodajemy przyprawy, pięć ziaren ziela angielskiego, dużą ilość liści laurowych, nie solimy. Wrzucamy cebulę pokrojoną w ćwiartki.
  2. Przykrywamy garnek i podgrzewamy na małym ogniu.
  3. W tym czasie do dużego garnka, w którym będziemy gotować barszcz, wkładamy obrane warzywa.  Pokrojony w kawałki seler, pietruszkę, surowe buraki oraz pory.
  4. Zalewamy wodą. Gotujemy.
  5. Obieramy jabłka ze skóry.
  6. Ugotowane grzyby z cebulą i ziołami wlewamy do barszczu.
  7. Solimy, wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
  8. W tym czasie wyciągamy cebulę z piekarnika i wrzucamy do czerwonego barszczu. Dodajemy siedem ziarnek ziela angielskiego, czarny pieprz, trzy goździki i liście laurowe.
  9. Upieczone buraki wyciągamy z piekarnika. Studzimy, obieramy i ucieramy na średnich lub dużych oczkach kuchennej tarki. Przekładamy je do gotującego się barszczu.
  10. Dodajemy ocet. Wyłączamy ogień. Na wierzch kładziemy świeże ząbki czosnku. Całość okrywamy skórkami od jabłek. Ostawiamy na noc w chłodne miejsce.
  11. Rano przecedzamy barszcz, pozostawiając przejrzysty u klarowny wywar.

Tak przygotowany barszcz podajemy z uszkami lub jako dodatek do krokietów podczas Wigilii. Smacznego!

Więcej o: