Schab z jajkiem - przepis Roberta Makłowicza. "Spisywałyśmy z mamą przed telewizorem"

Schab pieczony to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Można przyrządzić go na wiele sposobów, a my wybraliśmy wersję nadziewaną jajkiem z przepisu Roberta Makłowicza, którą kucharz gotował w jednym ze swoich programów. Recepturą podzieliła się z nami koleżanka z redakcji, która znalazła ją w swoim notesie z przepisami. "Pamiętam, jak spisywałyśmy go z mamą przed telewizorem" - wspomina.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Schab pieczony to doskonały pomysł na obiad bożonarodzeniowy. Można podać go podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt. Bardzo popularną wersją jest schab ze śliwkami, jednak w niczym nie ustępuje mu również przepis na schab z jajkiem. W taki sposób przygotowywał go chociażby Robert Makłowicz w programie "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". 

Zobacz wideo Policzki wołowe w ciemnym piwie [PRZEPIS]

Jedna z naszych koleżanek z redakcji znalazła recepturę w swoim notesie z przepisami. Teraz, w dobie internetu, posiadanie przepiśników nie jest aż tak popularne, jednak kiedyś wiele osób zapisywało przepisy w notesach, zeszytach czy kajetach. "Pamiętam, jak spisywałyśmy go z mamą przed telewizorem" - wspomina. Jesteście ciekawi, jak zrobić schab z jajkiem Roberta Makłowicza? Poniżej zamieszczamy szczegółowy przepis.

Schab z jajkiem - przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • curry

Na sos śliwkowy:

  • szklanka bulionu z kostki
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 3/4 szklanki suszonych śliwek bez pestek

Sposób przygotowania:

Schab oczyścić i wyciąć w nim kieszeń. Jajka ugotować na twardo i nadziać nimi schab. 

Na patelni roztopić masło. Wierzch mięsa natrzeć solą, pieprzem i odrobiną curry. Wrzucić schab na gorące masło i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Dzięki temu będzie później bardziej soczysty. Następnie należy przełożyć go do brytfanki, polać tłuszczem z patelni i piec przez około półtorej godziny w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotować sos śliwkowy. Owoce drobno posiekać (jeśli mają pestki, to wcześniej usunąć). Zalać je w garnku bulionem i pogotować przez kilkanaście minut. Na patelni zrobić zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie i szybko wymieszać. Powinna mieć biały kolor. Zdjąć z ognia. Ostudzone śliwki z wywarem przelać do zasmażki według zasady zimne do ciepłego. Zagotować, żeby sos zgęstniał.

Więcej o: