Smażone śledzie w zalewie octowej. Możesz zamknąć je w słoiku i zjeść w dowolnej chwili

Smażone śledzie w zalewie octowej to alternatywa dla klasycznego karpia. Przepis przyda się zwłaszcza w tym roku, kiedy zewsząd płyną informacje o wzroście cen za tę rybę. Przyrządzenie śledzi jest proste, a ich smak można zamknąć w słoiku. Dzięki temu sięgniemy po nie także po świętach.
Zobacz wideo Śledzie po japońsku

Smażone śledzie w zalewie octowej, przepis znany od lat, choć przez moment zapomniany. Ostatnio wraca do łask. Przygotowanie przekąski nie zabiera zbyt wiele czasu. Ponadto rybę można zamknąć w słoikach i sięgnąć po nią w dowolnym momencie.

Przepis na smażone śledzie w zalewie octowej

Śledzie pod każdą postacią możemy kupić w sklepie. Ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak przyrządzone własnoręcznie smakują zupełnie inaczej. Jak je zrobić? Poniższy przepis przeprowadzi was skrupulatnie przez wszystkie etapy.

Składniki:

  • kilogram płatów śledziowych,
  • mąka,
  • sól,
  • czarny świeżo zmielony pieprz.

Zalewa:

  • 2 cebule,
  • 5 szklanek wody,
  • szklanka octu,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Smażone śledzie w zalewie octowej. Sposób przygotowania

  1. Śledzie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  3. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet. Dodajemy przyprawy oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gotujemy przez około pięć minut. Wyłączamy i odstawiamy z palnika.
  4. Śledzie układamy w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  5. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie możemy zjeść pierwszą porcję, a resztę zachować na inną okazję. 

Tak przyrządzone śledzie podajemy podczas Wigilii. Najlepiej smakują z odrobiną chleba.

Wskazówka!

Jeśli zakupione śledzie będą zbyt słone można użyć kuchennego triku. Wystarczy włożyć płaty ryby do mleka i pozostawić je na godzinę. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się nadmiaru soli ze śledzi, ale także nadamy im aksamitny i delikatny smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.