Zobacz wideo
Śledzie po japońsku
Smażone śledzie w zalewie octowej, przepis znany od lat, choć przez moment zapomniany. Ostatnio wraca do łask. Przygotowanie przekąski nie zabiera zbyt wiele czasu. Ponadto rybę można zamknąć w słoikach i sięgnąć po nią w dowolnym momencie.
Dlaczego karpia moczy się w mleku? Ta metoda to gwarancja smacznych świąt
Przepis na smażone śledzie w zalewie octowej
Śledzie pod każdą postacią możemy kupić w sklepie. Ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak przyrządzone własnoręcznie smakują zupełnie inaczej. Jak je zrobić? Poniższy przepis przeprowadzi was skrupulatnie przez wszystkie etapy.
Składniki:
- kilogram płatów śledziowych,
- mąka,
- sól,
- czarny świeżo zmielony pieprz.
Zalewa:
- 2 cebule,
- 5 szklanek wody,
- szklanka octu,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka soli.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Czy zabraknie karpia na święta?! Ile będzie kosztował? [CENNIK]
Smażone śledzie w zalewie octowej. Sposób przygotowania
- Śledzie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet. Dodajemy przyprawy oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gotujemy przez około pięć minut. Wyłączamy i odstawiamy z palnika.
- Śledzie układamy w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie możemy zjeść pierwszą porcję, a resztę zachować na inną okazję.
Tak przyrządzone śledzie podajemy podczas Wigilii. Najlepiej smakują z odrobiną chleba.
Wskazówka!
Jeśli zakupione śledzie będą zbyt słone można użyć kuchennego triku. Wystarczy włożyć płaty ryby do mleka i pozostawić je na godzinę. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się nadmiaru soli ze śledzi, ale także nadamy im aksamitny i delikatny smak.