Smażone śledzie w zalewie octowej, przepis znany od lat, choć przez moment zapomniany. Ostatnio wraca do łask. Przygotowanie przekąski nie zabiera zbyt wiele czasu. Ponadto rybę można zamknąć w słoikach i sięgnąć po nią w dowolnym momencie.
Śledzie pod każdą postacią możemy kupić w sklepie. Ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak przyrządzone własnoręcznie smakują zupełnie inaczej. Jak je zrobić? Poniższy przepis przeprowadzi was skrupulatnie przez wszystkie etapy.
Składniki:
Zalewa:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przyrządzone śledzie podajemy podczas Wigilii. Najlepiej smakują z odrobiną chleba.
Wskazówka!
Jeśli zakupione śledzie będą zbyt słone można użyć kuchennego triku. Wystarczy włożyć płaty ryby do mleka i pozostawić je na godzinę. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się nadmiaru soli ze śledzi, ale także nadamy im aksamitny i delikatny smak.