Babcia Krysia robi najlepsze uszka z grzybami. Jej przepis to hit koła gospodyń wiejskich

Wigilijny barszcz nie ma dla wielu z nas sensu, jeśli nie jest serwowany z miękkimi, aromatycznymi uszkami. Niestety gotowe produkty nie smakują tak dobrze, jak te, które pamiętamy z dzieciństwa. Jeśli zdecydujemy się przygotować je samodzielnie, najlepiej sięgnąć po sprawdzony przepis. Babcia Krysia podzieliła się z nami swoim trikiem, który spotkał się z uznaniem jej koleżanek z koła gospodyń wiejskich.

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie - powoli szukamy inspiracji na świąteczne potrawy. Jednak nawet dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty, niezbędnym elementem wigilijnej kolacji jest barszcz z grzybowymi uszkami. Babcia Krysia podpowiada, jak sprawić, by danie to zapamiętali wszyscy goście. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na uszka z grzybami. Nie zapomnij o aromatycznej przyprawie

Tego będziesz potrzebować na ciasto do uszek:

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 550);
  • 140 ml ciepłej wody,
  • szczypta drobnej soli.

Tyle składników naprawdę wystarczy! Zdaniem babci Krysi, dodanie jajek sprawi, że ciasto stanie się zbyt twarde. Jej uszka są natomiast mięciutkie i cieniutkie jak papier. 

Na farsz:

  • 80 g suszonych leśnych grzybów;
  • 1 cebula,
  • płaska łyżeczka rozmarynu suszonego,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki soli;
  • masło,
  • ziele angielskie, liść laurowy.

Najlepsze uszka z grzybami. Sposób przygotowania

1. Grzyby zalewamy wodą (1,5 szklanki) i zostawiamy na kilka godzin;

2. Po namoczeniu zostawiamy je w tej samej wodzie i doprowadzamy do wrzenia;

3. Dodajemy sól, rozmaryn, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy;

4. Następnie odsączamy grzyby (wodę z gotowania koniecznie zostawmy do gotowania barszczu lub przygotowania grzybowego sosu) i siekamy w paseczki;

5. Cebulę siekamy w kosteczkę;

6. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i grzyby. Smażymy razem przez 3 min. W razie potrzeby doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia;

7. Czas na ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek, dodajemy wodę i sól i zagniatamy przez kilka minut, aż uzyskamy elastyczną, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąkę;

8. Zawijamy ciasto w czystą ściereczkę i odstawiamy na godzinę;

9. Po tym czasie przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę, a następnie rozwałkowujemy cienko, na około 2 mm;

10. Z ciasta wycinamy małe krążki. Na każdym kładziemy pół łyżeczki farszu, a następnie zaklejamy metodą "na pierścionek";

11. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA