Sernik z rosą - przepis na dużą blachę. Świąteczne ciasto dla całej rodziny i niespodziewanych gości

Sernik z rosą, przepis na dużą blachę pozwoli podzielić sporą gromadkę dzieci oraz ugościć dużą rodzinę. Klasyczne i tradycyjne ciasto naszych babć to deser, który pokocha każdy łasuch. Jednak aby sernik nie był suchy, należy znaleźć odpowiedni przepis.
Zobacz wideo Sernik baskijski

Sernik z rosą to tradycyjny deser przygotowywany przez nasze babcie. Przepis na dużą blachę pozwoli zjeść pyszne ciasto nie tylko w Boże Narodzenie. Jego przyrządzenie jest dosyć proste i intuicyjne. Wystarczy mieć sprawdzoną recepturę.

Smażone śledzie w zalewie octowej. Możesz zamknąć je w słoiku i zjeść w dowolnej chwiliSmażone śledzie w zalewie octowej. Przepis na świąteczną przekąskę w słoiku

Przepis na sernik z rosą. Duża blacha nakarmi całą rodzinę

Lekkie, puszyste ciasto z wilgotnym środkiem oraz delikatną chmurką na wierzchu. To przepis na sernik z rosą. Sprawdzony przepis jest kluczem do udanego wypieku. Jak w każdym daniu liczą się składniki oraz ich jakość. Dlatego, aby sernik był pyszny, należy wykorzystać ekologiczne jajka oraz najlepszy ser.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 125 g margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

  • kg sera w wiaderku,
  • 5 łyżek cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 125 ml oleju,
  • budyń śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka.

Rosa:

  • 7 białek,
  • 7 łyżek cukru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Gwiazda wspomina smaki ze swojego dzieciństwaPrzepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Smaki dzieciństwa gwiazdy kulinarnej

Sernik z rosą na dużą blachę. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, żółtka, margarynę oraz cukier. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
  2. Twaróg z wiaderka wkładamy wysokiego naczynia. Dodajemy olej, jajka, żółtka, cukier oraz budyń rozmieszany w mleku. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  3. Na blaszkę o wymiarach 25 × 36 cm wykładamy papier do pieczenia. 
  4. Wyciągamy schłodzone ciasto i równomiernie rozkładamy na blaszce. Posypujemy ciasto bułką tartą i wlewamy masę serową.
  5. Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Pieczemy 60 minut.
  6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Przekładamy na upieczony sernik.
  7. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
Więcej o: