Zobacz wideo
Sernik baskijski
Sernik z rosą to tradycyjny deser przygotowywany przez nasze babcie. Przepis na dużą blachę pozwoli zjeść pyszne ciasto nie tylko w Boże Narodzenie. Jego przyrządzenie jest dosyć proste i intuicyjne. Wystarczy mieć sprawdzoną recepturę.
Przepis na sernik z rosą. Duża blacha nakarmi całą rodzinę
Lekkie, puszyste ciasto z wilgotnym środkiem oraz delikatną chmurką na wierzchu. To przepis na sernik z rosą. Sprawdzony przepis jest kluczem do udanego wypieku. Jak w każdym daniu liczą się składniki oraz ich jakość. Dlatego, aby sernik był pyszny, należy wykorzystać ekologiczne jajka oraz najlepszy ser.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 g margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- kg sera w wiaderku,
- 5 łyżek cukru,
- 500 ml mleka,
- 125 ml oleju,
- budyń śmietankowy,
- 2 jajka,
- 4 żółtka.
Rosa:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sernik z rosą na dużą blachę. Sposób przygotowania
- Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, żółtka, margarynę oraz cukier. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
- Twaróg z wiaderka wkładamy wysokiego naczynia. Dodajemy olej, jajka, żółtka, cukier oraz budyń rozmieszany w mleku. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
- Na blaszkę o wymiarach 25 × 36 cm wykładamy papier do pieczenia.
- Wyciągamy schłodzone ciasto i równomiernie rozkładamy na blaszce. Posypujemy ciasto bułką tartą i wlewamy masę serową.
- Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Pieczemy 60 minut.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Przekładamy na upieczony sernik.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.