Schab suchy jak żarty w "Familiadzie"? Robert Makłowicz ma niezawodny patent, by był soczysty

Suche żarty Karola Strasburgera, którymi prowadzący "Familiadę" sypie jak z rękawa, na stałe wpisały się do polskiej popkultury. Trudno wyobrazić sobie bez nich ten teleturniej. Co innego schab. Ten większość osób wolałaby wcinać mięciutki i soczysty, podczas gdy niestety zdarza się, że wysycha na wiór. Jest jednak na to prosty sposób, którym kiedyś podzielił się Robert Makłowicz.

Więcej wskazówek kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Suchy schab to jedna z bolączek, z którą niestety czasem musimy zmierzyć się w kuchni. Każdy chciałby, żeby przygotowane przez niego mięso smakowało wybitnie i budziło jak najlepsze wspomnienia w tych, którzy go skosztują. Na szczęście na kłopoty mamy Roberta Makłowicza. Popularny dziennikarz i prezenter w jednym z odcinków swojego programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" podzielił się patentem na to, co zrobić, by schab pieczony wychodził soczysty.

Zobacz wideo Rolada z mięsa mielonego [PRZEPIS]

Co zrobić, by schab był soczysty? Wystarczy jedna czynność

Opowiedział o tym przy okazji przygotowywania schabu z jajkiem w sosie śliwkowym. Makłowicz zdradził wówczas, że po tym, gdy już zrobimy w mięsie kieszonkę i nafaszerujemy je, a wierzch natrzemy przyprawami, należy schab przez chwilę obsmażyć. 

Jak to zrobić? Makłowicz na patelni mocno rozgrzewa masło, a następnie w całości przekłada na nią schab. 

Mięso skwierczy, ze wszystkich stron, króciutko na mocnym ogniu

- mówi. 

Potem schab należy przełożyć do brytfanny razem z tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika. 

 

Jak widać, metoda na soczysty schab jest bardzo prosta, a ta jedna czynność wcale nie przedłuża całego procesu przygotowywania mięsa. Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie piec schab i obawiacie się, że wyjdzie za suchy, wypróbujcie wskazówkę pana Roberta.

Więcej o: