Więcej wskazówek kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Suchy schab to jedna z bolączek, z którą niestety czasem musimy zmierzyć się w kuchni. Każdy chciałby, żeby przygotowane przez niego mięso smakowało wybitnie i budziło jak najlepsze wspomnienia w tych, którzy go skosztują. Na szczęście na kłopoty mamy Roberta Makłowicza. Popularny dziennikarz i prezenter w jednym z odcinków swojego programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" podzielił się patentem na to, co zrobić, by schab pieczony wychodził soczysty.
Opowiedział o tym przy okazji przygotowywania schabu z jajkiem w sosie śliwkowym. Makłowicz zdradził wówczas, że po tym, gdy już zrobimy w mięsie kieszonkę i nafaszerujemy je, a wierzch natrzemy przyprawami, należy schab przez chwilę obsmażyć.
Jak to zrobić? Makłowicz na patelni mocno rozgrzewa masło, a następnie w całości przekłada na nią schab.
Mięso skwierczy, ze wszystkich stron, króciutko na mocnym ogniu
- mówi.
Potem schab należy przełożyć do brytfanny razem z tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika.
Jak widać, metoda na soczysty schab jest bardzo prosta, a ta jedna czynność wcale nie przedłuża całego procesu przygotowywania mięsa. Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie piec schab i obawiacie się, że wyjdzie za suchy, wypróbujcie wskazówkę pana Roberta.