Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą

Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku. Istotny jest również moment, w którym zaczynamy gotowanie. Kiedy zacząć?
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Bigos wigilijny zawsze smakuje wyjątkowo, choć jego przyrządzenie zabiera trochę czasu, to zdecydowanie warto go zrobić. Kluczowy jest dobór odpowiednich składników. Najlepiej smakuje z dużą ilością grzybów i kapustą kiszoną.

Bigos wigilijny z grzybami. Przepis krok po kroku

Przyrządzania bigosu najlepiej nie zostawiać na ostatnią chwilę. Warto rozpocząć gotowanie trzy dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Czas ma duży pływ na smak potrawy, dlatego im wcześniej zaczniemy, tym lepiej. Z każdym podgrzaniem nuty smakowe zaczną się pogłębiać, a aromat stanie się wyjątkowy.

Składniki:

  • kg kiszonej kapusty,
  • 500 g suszonych grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • 15 suszonych lub wędzonych śliwek,
  • 10 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Bigos wigilijny. Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalewamy wodą. Moczymy przez godzinę. Kiedy będą miękkie, myjemy je pod bieżącą wodą, pozbywając się najdrobniejszych zanieczyszczeń. 
  2. Kapustę kiszoną kroimy drobno i przekładamy do wysokiego garnka. Dodajemy grzyby. 
  3. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Cebulę, obieramy, myjemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Pieczemy przez około 15 minut. Następnie wyciągamy ją i wrzucamy do bigosu. 
  5. Gotujemy bigos przez godzinę. Po tym czasie dodajemy wędzone śliwki. Całość dokładnie mieszamy. 
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 20 minut.
  7. Bigos podgrzewamy każdego dnia. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
  8. Czynność powtarzamy, aż do dnia Bożego Narodzenia.

UWAGA!

Podczas gotowania oraz podgrzewania należy często mieszać bigos, ponieważ łatwo go przypalić.

Więcej o: