Przedstawiamy przepis na rybę po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole, ale można podawać ją też w innych okolicznościach. Zrobisz ją w kilku prostych krokach.
Kinek00 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Ryba po grecku to przepyszne, tradycyjne, polskie danie, które będzie idealne w święta. Jaką rybę wybrać? Tutaj najlepiej sprawdzi się chuda ryba, np. mintaj, miruna czy morszczuk. Podajemy przepis, z którym na pewno wyjdzie wyśmienita.
kilogram filetów np. dorsza, mintaja lub morszczuka,
mąka pszenna,
sól i pieprz,
olej do smażenia ryby,
Do sosu greckiego
pół kilo marchwi,
dwie pietruszki,
seler,
kawałek pora,
dwie cebule,
trzy łyżki oleju
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
kilkanaście ziaren pieprzu,
100 g koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżka musztardy,
dwie łyżki soku z cytryny,
łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie ryby po grecku zajmie około godziny
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa na sos. Zetrzyj marchew, pietruszkę i seler na tarce, por pokrój w plastry , a cebulę w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj resztę warzyw i smaż całość na dużym ogniu cały czas mieszając.
Zmniejsz gaz i dolej do patelni półtorej szklanki wody, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj całość przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodaj cukier, koncentrat, sól, sok z cytryny i musztardę.
Dodaj do sosu łyżkę oliwy i dopraw go pieprzem mielonym.
Filety rybne pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Obtaczaj je w mące i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.
Przełóż rybę do żaroodpornego półmiska i zalej ją sosem.
Rybę po grecku można podawać od razu. Jeżeli chce się podawać ją następnego dnia, można wstawić ją do lodówki. Najlepiej będzie zagrzać ją w piekarniku.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl