-
Haps
-
Jak przygotować
- Ryba po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole
Ryba po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole
Przedstawiamy przepis na rybę po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole, ale można podawać ją też w innych okolicznościach. Zrobisz ją w kilku prostych krokach.
Ryba po grecku to przepyszne, tradycyjne, polskie danie, które będzie idealne w święta. Jaką rybę wybrać? Tutaj najlepiej sprawdzi się chuda ryba, np. mintaj, miruna czy morszczuk. Podajemy przepis, z którym na pewno wyjdzie wyśmienita.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Ryba po grecku - przepis na świąteczne danie
Składniki:
Do smażenia ryby
- kilogram filetów np. dorsza, mintaja lub morszczuka,
- mąka pszenna,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia ryby,
Do sosu greckiego
- pół kilo marchwi,
- dwie pietruszki,
- seler,
- kawałek pora,
- dwie cebule,
- trzy łyżki oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- kilkanaście ziaren pieprzu,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- płaska łyżeczka soli,
- łyżka musztardy,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie ryby po grecku zajmie około godziny
Przygotowanie:
- Umyj i obierz warzywa na sos. Zetrzyj marchew, pietruszkę i seler na tarce, por pokrój w plastry , a cebulę w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj resztę warzyw i smaż całość na dużym ogniu cały czas mieszając.
- Zmniejsz gaz i dolej do patelni półtorej szklanki wody, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj całość przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodaj cukier, koncentrat, sól, sok z cytryny i musztardę.
- Dodaj do sosu łyżkę oliwy i dopraw go pieprzem mielonym.
- Filety rybne pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Obtaczaj je w mące i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.
- Przełóż rybę do żaroodpornego półmiska i zalej ją sosem.
- Rybę po grecku można podawać od razu. Jeżeli chce się podawać ją następnego dnia, można wstawić ją do lodówki. Najlepiej będzie zagrzać ją w piekarniku.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl