Ryba po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole

Przedstawiamy przepis na rybę po grecku. Dobry smak o subtelnym, pomidorowym aromacie. Sprawdzi się na wigilijnym stole, ale można podawać ją też w innych okolicznościach. Zrobisz ją w kilku prostych krokach.

Ryba po grecku to przepyszne, tradycyjne, polskie danie, które będzie idealne w święta. Jaką rybę wybrać? Tutaj najlepiej sprawdzi się chuda ryba, np. mintaj, miruna czy morszczuk. Podajemy przepis, z którym na pewno wyjdzie wyśmienita.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Ryba po grecku - przepis na świąteczne danie

Składniki:

Do smażenia ryby

  • kilogram filetów np. dorsza, mintaja lub morszczuka,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia ryby,

Do sosu greckiego

  • pół kilo marchwi,
  • dwie pietruszki,
  • seler,
  • kawałek pora,
  • dwie cebule,
  • trzy łyżki oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • kilkanaście ziaren pieprzu,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżka musztardy,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek.

ZmywanieChcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem

Wykonanie ryby po grecku zajmie około godziny

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz warzywa na sos. Zetrzyj marchew, pietruszkę i seler na tarce, por pokrój w plastry , a cebulę w drobną kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj resztę warzyw i smaż całość na dużym ogniu cały czas mieszając.
  3. Zmniejsz gaz i dolej do patelni półtorej szklanki wody, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj całość przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodaj cukier, koncentrat, sól, sok z cytryny i musztardę.
  4. Dodaj do sosu łyżkę oliwy i dopraw go pieprzem mielonym.
  5. Filety rybne pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Obtaczaj je w mące i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Przełóż rybę do żaroodpornego półmiska i zalej ją sosem.
  7. Rybę po grecku można podawać od razu. Jeżeli chce się podawać ją następnego dnia, można wstawić ją do lodówki. Najlepiej będzie zagrzać ją w piekarniku.

Smacznego!

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: