Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutą

Sałatka na Boże Narodzenie nie musi być nudna i przewidywalna. Przełamanie smaków sprawia, że chętnie sięgną po nią najbardziej wybredni. Nuta miodu i chilli nada jej wyjątkowego charakteru. Prosty i szybki przepis jest czytelny także dla amatorów.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka na Boże Narodzenie z nutą chilli to propozycja na tegoroczne święta. Poniższy przepis jest prosty i szybki, a zarazem pyszny. Dodatek makaronu sprawi, że stanie się syta. Kompozycja smaków idealnie sprawdzi się podczas spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Sernik z rosą - przepis na dużą blachę. Świąteczne ciasto dla całej rodziny i niespodziewanych gościSernik z rosą przepis na dużą blachę. Świąteczne ciasto dla dużej rodziny

Boże Narodzenie. Sałatka z nutą chilli

Przygotowanie sałatki na święta nie zajmie dużo czasu. To bardzo ważne, ponieważ przyrządzanie samej Wigilii trwa już wiele dni. Zrobienie tej przekąski to tylko kilkanaście minut. Szczegółowy przepis znajdziecie poniżej. Kluczową różnicą pomiędzy klasycznymi sałatkami a naszą propozycją jest brak majonezu. Dzięki temu staje się lekka, a zarazem sycąca. 

Składniki:

  • 250 g makaronu ugotowanego al dente,
  • puszka kukurydzy,
  • por,
  • połowa czerwonej kapusty,
  • ogórek,
  • czerwona papryka,
  • garść rodzynek.

Sos:

  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • chilli pieprz cayenne,
  • łyżeczka miodu,
  • czosnek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek, 
  • bazylia.

Do sałatki polecamy użyć makaronu typu muszelki, gwiazdki, lub kokardki. Zdecydowanie odradzamy nitki, są zbyt delikatne i mogą się rozpaść w połączeniu z sosem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustąBigos wigilijny z grzybami. Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą

Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  2. Do dużej misy wrzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki.
  3. Myjemy por, ogórka i paprykę. Siekamy w kostkę i łączymy z kukurydzą.
  4. Czerwoną kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do sałatki. 
  5. Do kubeczka wlewamy miód, oliwę z oliwek. Wsypujemy przyprawy oraz wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.
  6. Rodzynki namaczamy, a kiedy będą miękkie, posypujemy nimi przekąskę.
  7. Zalewamy sosem sałatkę na święta. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 

Podajemy jako dodatek do mięs lub przekąskę do alkoholu. Idealnie smakuje w połączeniu z drobiem i wytrawnym winem. Jeśli jesteśmy miłośnikami serów, warto podać ją podczas spotkania z przyjaciółmi. 

Więcej o: