-
Haps
-
Jak przygotować
- Krokiety Strzelczyka skrywają oryginalny farsz i niecodzienne ciasto. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole
Krokiety Strzelczyka skrywają oryginalny farsz i niecodzienne ciasto. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole
Krokiety to danie, które kocha nie jedna osoba. Dzięki połączeniu różnych smaków stały się obowiązkową świąteczną potrawą. Tomasz Strzelczyk podaje je inaczej. Ten farsz rzadko kiedy podawany jest w cieście. Sprawdź co się w nim znajduje.
Święta wszystkim kojarzą się z barszczem i podawanymi do niego uszkami lub krokietami. Krokiety to nic innego jak naleśniki z wytrawnym farszem. W jego skład składa się kapusta kiszona, grzyby i duża ilość przypraw.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał inną wersję tego dania. Pomimo że niewiele osób wybierze je do wigilijnej kolacji przez dodatek mięsa, może idealnie pasować do podgrzanego barszczu na kolejny świąteczny dzień. Oprócz kurczaka można w nim znaleźć warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Ciasto, jakie przygotował kucharz także nie należy do klasycznych. Dlaczego? Skrywa ono w sobie ziemniaka i czosnek.
Przepis na krokiety Tomasza Strzelczyka
Składniki na farsz
- 3 ćwiartki z kurczaka,
- pół indyczych żołądków,
- 2 cebule,
- bułka tarta,
- 6 jajek,
- 1 niewielki ziemniak,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- 200 g szklanki mąki,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania farszu
- Mięso i ugotowane warzywa możesz wykorzystać z rosołu, który wcześniej ugotowałeś na obiad. Jeśli takiego nie posiadasz wystarczy trochę wcześniej takie mięso przygotować.
- Mięso oddziel od kości, a następnie przemiel przez maszynkę, aby kawałki były jak najmniejsze.
- Cebulę obierz, pokrój na drobną kostkę i podsmaż na małym ogniu do rumianego koloru.
- Podsmażoną cebulę dodaj do mięsa zmielonego z warzywami. Następnie dodaj niewielką chochlę rosołu, aby farsz nie był za suchy. Delikatnie przypraw i dokładnie wyrabiaj.
Sposób przygotowania naleśników
- Do naczynia umieść pokrojonego w kostkę jednego ziemniaka. Następnie dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Do miski wlej mleko i dokładnie całość zmiksuj za pomocą blendera.
- Wbij dwa jajka i ponownie zmiksuj. Tym sposobem bardzo dobrze napowietrzysz ciasto.
- Do ciasta dodaj szczyptę soli, przesianą przez sitko mąkę oraz wlej dwie łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna mieć żadnych grudek.
- Odstaw miskę na 15 minut do napęcznienia.
- Na patelni rozgrzej niewielki kawałek masła i smaż na niej naleśniki z dwóch stron na złocisty kolor.
Sposób przygotowania krokietów
- Na wysmażonego naleśnika nałóż dużą łyżkę farszu i zawiń w rulon.
- Do miski wbij 4 jajka i dokładnie je roztrzep. Na talerz wysyp bułkę tartą.
- Każdego krokieta mocz w jajkach, a następnie obtocz w tartej bułce. Następnie smaż z każdej strony na złoty kolor.