Wigilijne danie według Ewy Wachowicz. Znane, lecz przez niewielu lubiane. Jest przepyszne i bogate nie tylko w mak

Makiełki to słodkie danie, które podawane jest na stołach przy wigilijnej kolacji. Coraz mniej osób już o nich pamięta, co jest dużym błędem. Jego przepysznie słodka słodycz skrywa w sobie nie tylko mak.

Ewa Wachowicz to niezawodna osobowość, która swoją dobrą ręką do gotowania przypomina o już zapomnianych potrawach. W odcinku 410 programu "Ewa Gotuje" przygotowała świąteczne słodkie danie. Makiełki, a innym znane pod nazwą makówki śląskiej to przysmak, który odpowiednio wcześnie przygotowany oczaruje niejedną osobę. Występują one w wielu regionach Polski, lecz z biegiem czasu mało kto już o nich pamięta. Ich głównym składnikiem jest mak, pieczywo oraz bakalie. Makiełki na Wigilię przygotowuje się w Wielkopolsce, okolicach Łodzi oraz w Zagłębiu – tam najpopularniejsza jest wersja z makaronem.

Przepis na świąteczne makiełki Ewy Wachowicz

Składniki

  • 250 g maku,
  • 4 czerstwe kajzerki,
  • szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • garść płatków migdałowych,
  • garść rodzynków,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka suszonych moreli,
  • kilka suszonych śliwek,
  • 5 łyżek miodu,
  • bakalie do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Mak namocz najlepiej na całą noc. Następnie przelej go wrzątkiem i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Masło roztop w garnku delikatnie przypalając.
  3. Białko oddziel od żółtka, żółtko dodaj do maku. Następnie dorzuć bułki wcześniej namoczone w ciepłym mleku. Kolejnym krokiem jest dosypanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, płatków migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlej także masło, miód i dobrze całość wymieszaj.
  4. Białko ubij na sztywno. Pianę dodaj do makowej masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  5. Nakładaj na talerze gałkownicą do lodów. Udekoruj bakaliami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA