Jak wybrać przyprawę do bigosu? Odpowiedź może być różna, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Jednak jeśli nie chcemy popsuć starannie przyrządzonego dania, warto zrezygnować z gotowych mieszanek. W zamian za to skomponujmy własny bukiet smaków. Jak to zrobić? Mamy klasyczny przepis.
Doprawianie dań często przyprawia nas o ból głowy. W końcu, kiedy gotujemy coś dla większej grupy ludzi, chcemy, aby każdemu smakowało. Unikamy namiaru soli, boimy się dużej ilości pieprzu. Dlatego ostatecznie sięgamy po gotowe mieszanki ziół sprzedawane w sklepach. Na opakowaniu widnieje nazwa potrawy, do której przeznaczona jest dana kompozycja. Niestety znaczna część posiada konserwanty.
Dobrze doprawiony bigos, to taki, w którym nie brakuje głębi aromatów i wyrazistego smaku. Dawniej nasze babcie wykorzystywały wyłącznie proste i dostępne zioła. Dlatego nasza kompozycja będzie idealna do tradycyjnego bigosu. Jej bazą jest czarny pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tradycyjna polska kuchnia to przede wszystkim prostota. Gotowanie opierało się na składnikach dobrej jakości, braku ulepszaczy smaków, konserwantów czy antybiotyków. Przyprawa do bigosu przyda się podczas gotowania na Boże Narodzenie.
Pamiętajmy również, że podstawą udanego bigosu wigilijnego jest kapusta kiszona dobrej jakości oraz duża ilość suszonych grzybów.
Składniki:
Pieprz mielimy w domowym moździerzu. Czosnek obieramy i rozgniatamy za pomocą noża. Do gotującego się bigosu wrzucamy liście laurowe, sól i ziele angielskie. Pieprz i czosnek dodajemy pod koniec gotowania.