Jeśli zastanawiasz się, w czym tak naprawdę tkwi sekret najpyszniejszych pierogów świątecznych, odpowiedź nie będzie szokować. Najważniejsze jest oczywiście ciasto. Musi być miękkie, a zarazem sprężyste, bardzo ważna jest też odpowiednia grubość. Zbyt cienkie ciasto może rozkleić się podczas gotowania, z kolei za grube nie będzie dobrze smakować. Następną ważną sprawą jest technika gotowania pierogów. Jak powszechnie wiadomo sposób gotowania może zrujnować każde danie. Ważne jest to, aby nie gotować zbyt dużej ilości pierogów razem. Ciasto nie ugotuje się wtedy odpowiednio i bardzo prawdopodobne jest to, że pierogi się posklejają. Niewątpliwą zaletą pierogów jest to, że można je mrozić. Dlatego też możemy przygotować je już teraz, dzięki czemu zyskamy trochę czasu na inne przedświąteczne przygotowania.
Ciasto na pierogi Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl
Nie każdy wie, jak zrobić ciasto na pierogi. Przepis, który pochodzi od znanego kucharza, zawsze jest gwarantem dobrego wykonania. Dlatego też przychodzimy do Was z recepturą, która ułatwi Wam świąteczne przygotowania. Możecie być pewnie, że pierogi w tym roku będą wyśmienite. Przejdźmy zatem do wykonania tradycyjnego wigilijnego dania.
Przepis na ciasto na pierogi:
Składniki:
Ciasto na pierogi Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Wyborcza.pl
Sposób przyrządzenia:
Mała wskazówka: Według niektórych kucharzy specjalizujących się w polskiej kuchni, ciasto warto odłożyć na pewien czas, a następnie przystąpić do wycinania.
Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler jest nie tylko znakomity, ale i sprawdzony. Koniecznie wypróbujcie i sami się przekonajcie. Poniżej znajdziecie recepturę, w której nie ma jajek, dzięki czemu ciasto staje się bardziej plastyczne i podczas robienia pierogów nie będzie lepić się do rąk.
Przepis na idealne ciasto na pierogi według Magdy Gessler:
Składniki, które są nam potrzebne to:
Ciasto na pierogi bez jajka. Będzie smaczne i elastyczne. Fot. Pexels
Sposób wykonania:
Wystarczy soczysty i aromatyczny farsz, chwila gotowania i danie popisowe jest gotowe do podania podczas Wigilii.
Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami