Ciasto na pierogi jest kluczem do popisowego dania na święta. Przepis Magdy Gessler na ciasto z 3 składników

Ciasto na pierogi świąteczne musi mieć idealną konsystencję. Dodatkowo nie może być ani za grube, ani za cienkie i najlepiej, jeśli będzie rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. Nie wiesz, jak je zrobić? Sprawdź koniecznie przepis Magdy Gessler na najlepsze ciasto na pierogi!

Jeśli zastanawiasz się, w czym tak naprawdę tkwi sekret najpyszniejszych pierogów świątecznych, odpowiedź nie będzie szokować. Najważniejsze jest oczywiście ciasto. Musi być miękkie, a zarazem sprężyste, bardzo ważna jest też odpowiednia grubość. Zbyt cienkie ciasto może rozkleić się podczas gotowania, z kolei za grube nie będzie dobrze smakować. Następną ważną sprawą jest technika gotowania pierogów. Jak powszechnie wiadomo sposób gotowania może zrujnować każde danie. Ważne jest to, aby nie gotować zbyt dużej ilości pierogów razem. Ciasto nie ugotuje się wtedy odpowiednio i bardzo prawdopodobne jest to, że pierogi się posklejają. Niewątpliwą zaletą pierogów jest to, że można je mrozić. Dlatego też możemy przygotować je już teraz, dzięki czemu zyskamy trochę czasu na inne przedświąteczne przygotowania.

Ciasto na pierogiCiasto na pierogi Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Ciasto na pierogi - przepis, który zawsze się sprawdza

Nie każdy wie, jak zrobić ciasto na pierogi. Przepis, który pochodzi od znanego kucharza, zawsze jest gwarantem dobrego wykonania. Dlatego też przychodzimy do Was z recepturą, która ułatwi Wam świąteczne przygotowania. Możecie być pewnie, że pierogi w tym roku będą wyśmienite. Przejdźmy zatem do wykonania tradycyjnego wigilijnego dania.

Przepis na ciasto na pierogi:

Składniki:

  • około 1/2 kg mąki pszennej typu 450
  • 300 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • mąka do podsypania
  • sól - do smaku

Ciasto na pierogiCiasto na pierogi Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Wyborcza.pl

Sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę przesiej. Wówczas ciasto będzie pulchniejsze.
  2. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne.
  4. Ciasto podziel na części. Weź pierwszą część i rozwałkuj. Pozostałe części przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką.
  5. Za pomocą szklanki wytnij małe kawałki na pierogi.

Mała wskazówka: Według niektórych kucharzy specjalizujących się w polskiej kuchni, ciasto warto odłożyć na pewien czas, a następnie przystąpić do wycinania.

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler - poznaj kultowy przepis

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler jest nie tylko znakomity, ale i sprawdzony. Koniecznie wypróbujcie i sami się przekonajcie. Poniżej znajdziecie recepturę, w której nie ma jajek, dzięki czemu ciasto staje się bardziej plastyczne i podczas robienia pierogów nie będzie lepić się do rąk.

Przepis na idealne ciasto na pierogi według Magdy Gessler:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • pół kg mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • sól

Ciasto na pierogi bez jajka. Będzie smaczne i elastyczne.Ciasto na pierogi bez jajka. Będzie smaczne i elastyczne. Fot. Pexels

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko.
  2. Przełóż na stolnicę.
  3. Na stolnicy wykonaj dołek.
  4. Dolej 1/2 szklanki wody.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Dolej stopniowo resztę wody.
  7. Wyrabiaj do czasu, aż będzie sprężyste.
  8. Odstaw na 10 minut. Przykryj ściereczką bawełnianą lub lnianą i gorącą miską.
  9. Ciasto rozwałkuj i wykonaj z niego pierogi.

Wystarczy soczysty i aromatyczny farsz, chwila gotowania i danie popisowe jest gotowe do podania podczas Wigilii.

Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami

Więcej o: