Wzdęcia po świątecznej kapuście to coroczny problem wielu Polaków. Wszystko za sprawą procesu fermentacji, który zachodzi w jelitach, powodując nieprzyjemne dolegliwości. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jest pewna metoda, dzięki której będziemy czuć się lepiej.
Tradycyjna kuchnia polska posiada wiele potraw, w której skład wchodzi kiszona kapusta. Ten niezwykle zdrowy składnik powoduje jednak nieprzyjemne dolegliwości. Mowa o gazach. Sytuacja jest zawsze dosyć kłopotliwa, zwłaszcza jeśli zostaliśmy zaproszeni do rodziny lub przyjaciół, a na stole pojawił się bigos, lub kapusta z grochem. To drugie połączenie jest niezwykle ryzykowne i może prowadzić do bolesnych wzdęć.
Jest jednak pewna metoda, dzięki której łatwo pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości. Sekret tkwi w odpowiednim doborze przypraw. Tym razem ich zadaniem nie jest wyłącznie podkreślenie smaku potrawy, ale również pomoc w przyswojeniu jedzenia, bez przykrych konsekwencji. Oto lista tajemniczych składników:
Dodanie ich do świątecznej kapusty wspomaga trawienie i niweluje uczucie ciężkości, wzdęcia oraz gazy. Warto skorzystać z tego triku podczas przyrządzania bigosu na Boże Narodzenie.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Polska kuchnia często obfituje w ciężkie i tłuste potrawy. Jednak można je nieco zmodyfikować, nie tracąc przy tym smaku i aromatu. Jak to zrobić? Przede wszystkim zrezygnujmy z dodawania zasmażki. Kolejna porcja tłuszczu, plus mąka, nie sprawią, że bigos będzie lepszy, a jedynie ciężkostrawny.
Przyrządzając potrawy, stawiajmy na składniki dobrej jakości oraz zioła. Kiedy planujemy dania z dodatkiem grochu, namoczmy go z kilkoma goździkami. Dzięki temu zniwelujemy enzymy odpowiedzialne za uczucie pełności i wzdęcia.