Zrób śledzie jak Anna Lewandowska, a goście będą nimi zachwyceni. Jak podaje je żona Lewego?

Chcesz w tym roku zaskoczyć swoich gości na Wigilii niecodziennym podaniem śledzi? Przygotuj je według przepisu Anny Lewandowskiej, a będą zachwyceni! Zobacz, w jakiś sposób śledzie podaje żona Lewego, a jabłko oraz śmietana pójdą w odstawkę.

Śledzie królują na większości polskich stołów podczas świąt Bożego Narodzenia. Co powiesz na to, by w tym roku zaskoczyć nieco swoich gości i podać je w inny sposób? Jeśli chcesz spróbować wyśmienitych śledzi z przepisu Anny Lewandowskiej, odstaw klasyczne dodatki na bok. Jak je przygotować?

Zobacz wideo Śledzie po japońsku

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zaskocz gości na Święta wyjątkową potrawą. Tak przygotowane śledzie to zupełnie nowy wymiar smaku

Anna Lewandowska dzieli się ze swoimi obserwatorami wieloma przepisami, publikując je w serwisie hpba.pl. Jednym z nich jest fantastyczna receptura na nietuzinkowe podanie śledzi. Jeśli w tym roku udało ci się zebrać spory zapas grzybów, koniecznie wypróbuj ten przepis, a zaskoczysz swoich gości nietuzinkową kolacją wigilijną. Anna Lewandowska połączyła w nim wszystkie smaki, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem, zimą i Świętami. Co będzie ci potrzebne do przygotowania śledzi według przepisu żony Lewego?

Jak śledzie podaje Anna Lewandowska? Ten przepis to kwintesencja aromatów Bożego Narodzenia

Przed przygotowaniem tego dania uszykuj słoik średniej wielkości, w którym umieścisz wszystkie składniki, by ich smaki doskonale się ze sobą połączyły. Jak zrobić wyśmienite śledzie w sosie grzybowym? Tak to robi Anna Lewandowska.

Składniki:

  • 10 filetów ze śledzia
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1 wyciśniętej cytryny

Przygotowanie:

  • Zalej suszone grzyby wodą i odstaw je na 1,5 godziny do namoczenia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  • Śledzie dokładnie umyj i wysusz. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij też sok z całej cytryny.
  • Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której leżakowały ostatnie 1,5 godziny. Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek.
  • Ugotowane grzyby pokrój w kostkę i podsmaż je na patelni wraz z cebulą. Po chwili dodaj do nich pieprz, cynamon, sok z cytryny oraz cukier (Anna Lewandowska używa kokosowego, ale zwykły również świetnie się sprawdzi). 
  • Układaj śledzie w słoiku, przekładając je podsmażonymi grzybami i cebulką. Tak przygotowaną potrawę odstaw na 2 dni, aby wszystkie smaki doskonale się ze sobą połączyły.
Więcej o:
Copyright © Agora SA