Zobacz wideo Krokiety jajeczne
Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują na gorąco z kubkiem czerwonego barszczu. To postne i tradycyjne danie możemy podać nie tylko w święta, ale również w trakcie Wigilii. Świetnie sprawdza się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi jako danie na gorąco.
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis tradycyjny
Do przygotowania krokietów niezbędny jest postny farsz. Najlepiej wykorzystać ten, który dodajemy do wigilijnych pierogów. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu, a przygotowanie reszty zajmie nam tylko kilka minut. Jeśli jednak nie poosiadamy już farszu lub postanowiliśmy kupić gotowe pierogi, warto wykorzystać nasz przepis na krokiety wigilijne z kapustą i grzybami.
Składniki:
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 300 g suszonych grzybów,
- duża cebula,
- 8 liści laurowych,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- czarny pieprz świeżo zmielony.
Ciasto:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody mineralnej,
- 2 jajka,
- sól.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wigilijne krokiety. Sposób przygotowania
- Suszone grzyby zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie myjemy każdą sztukę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku.
- Kapustę dzielimy na dwie części. Jedną odciskamy z nadmiaru soku, a drugą nie. Wszystko siekamy drobno i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy oczyszczone grzyby. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
- Kapustę z grzybami gotujemy przez godzinę. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Wyciągamy liście laurowe.
- Kapustę wraz z grzybami i ziarnami ziela angielskiego mielimy w maszynce na dużych lub średnich oczkach.
- Farsz doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Z podanych składników na ciasto robimy cieniutkie naleśniki.
- Na każdy naleśnik kładziemy dwie czubate łyżki farszu, zawijamy.
Jeśli lubimy panierkę, możemy gotowe wigilijne krokiety zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie podsmażyć na złocisty kolor. Smacznego!