Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu

Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla pierogów. Zwłaszcza jeśli po sporej Wigilii nie mamy ochoty gotować obiadu na drugi dzień. Wystarczy przyrządzić krokiety, zamrozić, a później upiec w piekarniku i pyszna potrawa dla całej rodziny gotowa.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują na gorąco z kubkiem czerwonego barszczu. To postne i tradycyjne danie możemy podać nie tylko w święta, ale również w trakcie Wigilii. Świetnie sprawdza się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi jako danie na gorąco.

Przepis na pierniczkiCiasteczka pierniczkowe - tych słodkości nie może brakować w święta Bożego Narodzenia

Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis tradycyjny

Do przygotowania krokietów niezbędny jest postny farsz. Najlepiej wykorzystać ten, który dodajemy do wigilijnych pierogów. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu, a przygotowanie reszty zajmie nam tylko kilka minut. Jeśli jednak nie poosiadamy już farszu lub postanowiliśmy kupić gotowe pierogi, warto wykorzystać nasz przepis na krokiety wigilijne z kapustą i grzybami.

Składniki:

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • 8 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony.

Ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto na pierogi jest kluczem do przepysznego świątecznego dania. Zdjęcie ilustracyjneCiasto na pierogi jest kluczem do przepysznego dania. Przepis Magdy Gessler

Wigilijne krokiety. Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie myjemy każdą sztukę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku.
  2. Kapustę dzielimy na dwie części. Jedną odciskamy z nadmiaru soku, a drugą nie. Wszystko siekamy drobno i wrzucamy do garnka.
  3. Dodajemy oczyszczone grzyby. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. 
  4. Kapustę z grzybami gotujemy przez godzinę. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Wyciągamy liście laurowe. 
  5. Kapustę wraz z grzybami i ziarnami ziela angielskiego mielimy w maszynce na dużych lub średnich oczkach. 
  6. Farsz doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Z podanych składników na ciasto robimy cieniutkie naleśniki.
  8. Na każdy naleśnik kładziemy dwie czubate łyżki farszu, zawijamy. 

Jeśli lubimy panierkę, możemy gotowe wigilijne krokiety zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie podsmażyć na złocisty kolor. Smacznego!

Więcej o: