Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu

Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla pierogów. Zwłaszcza jeśli po sporej Wigilii nie mamy ochoty gotować obiadu na drugi dzień. Wystarczy przyrządzić krokiety, zamrozić, a później upiec w piekarniku i pyszna potrawa dla całej rodziny gotowa.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują na gorąco z kubkiem czerwonego barszczu. To postne i tradycyjne danie możemy podać nie tylko w święta, ale również w trakcie Wigilii. Świetnie sprawdza się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi jako danie na gorąco.

Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis tradycyjny

Do przygotowania krokietów niezbędny jest postny farsz. Najlepiej wykorzystać ten, który dodajemy do wigilijnych pierogów. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu, a przygotowanie reszty zajmie nam tylko kilka minut. Jeśli jednak nie poosiadamy już farszu lub postanowiliśmy kupić gotowe pierogi, warto wykorzystać nasz przepis na krokiety wigilijne z kapustą i grzybami.

Składniki:

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • 8 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony.

Ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wigilijne krokiety. Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie myjemy każdą sztukę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku.
  2. Kapustę dzielimy na dwie części. Jedną odciskamy z nadmiaru soku, a drugą nie. Wszystko siekamy drobno i wrzucamy do garnka.
  3. Dodajemy oczyszczone grzyby. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. 
  4. Kapustę z grzybami gotujemy przez godzinę. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Wyciągamy liście laurowe. 
  5. Kapustę wraz z grzybami i ziarnami ziela angielskiego mielimy w maszynce na dużych lub średnich oczkach. 
  6. Farsz doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Z podanych składników na ciasto robimy cieniutkie naleśniki.
  8. Na każdy naleśnik kładziemy dwie czubate łyżki farszu, zawijamy. 

Jeśli lubimy panierkę, możemy gotowe wigilijne krokiety zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie podsmażyć na złocisty kolor. Smacznego!

Więcej o: