Pierogi z kaszanką i jabłkami - przepis Katarzyny Bosackiej. Pyszne i tanie - jedna porcja kosztuje tylko 4 zł

Katarzyna Bosacka słynie z tego, że bezkompromisowo rozprawia się ze składami i etykietami popularnych produktów. Chętnie dzieli się też przepisami na tanie obiady. W swojej najnowszej książce, która w całości poświęcona jest budżetowemu gotowaniu, podzieliła się m.in. przepisem na pierogi z kaszanką i jabłkami. Za dwie poracje zapłaciła zaledwie 8,10 zł, czyli niewiele ponad 4 złote za jedną.

Więcej przepisów na obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

W czasach wciąż rosnącej inflacji, niestabilnej sytuacji gospodarczej oraz wojny w Ukrainie, która również wpływa na ceny żywności, staramy się robić wszystko, aby wydawać jak najmniej i gotować jak najtaniej. Gdy patrzy się na ceny w sklepach, może się wydawać, że zrobienie obiadu za kilka czy kilkanaście złotych jest właściwie niemożliwe. Katarzyna Bosacka ma jednak w zanadrzu sporo przepisów, którymi udowadnia, że da się zrobić posiłek nawet za kilka złotych. Zebrała je w książce "Obiad za mniej niż 5 złotych na osobę".

Zobacz wideo Pierogi szwedzkie [PRZEPIS]

Jednym z takich przepisów, który, jak się okazuje, można przygotować niewielkim kosztem finansowym, są pierogi z kaszanką i jabłkami. Zaintrygowani? Poniżej znajdziecie wszystkie potrzebne składniki (wraz z cenami) oraz sposób przygotowania pierogów.

Pierogi z kaszanką i jabłkami - przepis Katarzyny Bosackiej

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej - 1,20 zł
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Nadzienie:

  • 300 gramów kaszanki o dobrym składzie - 5,50 zł
  • 2 jabłka - 0,80 zł
  • 2 cebule - 0,60 zł
  • łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej cebulę, aż się zarumieni. Umyte jabłka kroimy na pół, pozbywamy się pestek i również kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni razem z cebulą.

Kaszankę wyjmujemy z flaków, rozgniatamy widelcem i smażymy razem z cebulą i jabłkami do połączenia. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy powoli raz wodę, raz olej. Zagniatamy.

Następnie rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrywamy kółka. Nakładamy na nie farsz kaszankowo-jabłkowy i dokładnie zlepiamy, żeby się nie rozpadły. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze przez minutę. Na talerzu dekorujemy je podsmażoną cebulką.

Ze wszystkich składników wyszły dwie porcje. Za całość zapłaciłam 8,10 zł. Koszt jednej porcji to 4,05 zł

- wylicza Katarzyna Bosacka pod przepisem.

Więcej o: